Top

INCHIDEREA PROCEDURII FALIMENTULUI.

9. INCHIDEREA PROCEDURII FALIMENTULUI.

Prin sentinta nr.207 din 9.09.2004 Tribunalul Botosani a admis cererea lichidatorului judiciar si a dispus inchiderea procedurii falimentului debitoarei S.C. „I.C.” SRL Stauceni si radierea societatii din registrul comertului.
Impotriva sentintei, a declarat recurs A.F.P. Botosani si SC „B” SA Suceava, care au criticat-o pentru nelegalitate sustinand, in esenta ca, eronat s-a dispus inchiderea procedurii, desi din doua rapoarte preliminare rezulta ca mare parte din activele societatii (spatiu comercial, autoturisme, utilaje si mijloace de productie, obiecte de inventar valoroase) au fost instrainate cu putin timp inainte de inceperea procedurii si chiar la scurt timp dupa inceperea falimentului de catre administratorul debitoarei falite M.A., sotiei sale M.O. sub pretul real.
Analizand hotararea prin prisma motivelor invocate, intemeiate pe disp. art. 304 pct.9 Cod proc. civila, curtea a constatat intemeiate recursurile.
Astfel, desi s-au constatat o serie de transferuri si vanzari de mijloace fixe si obiecte de inventar, catre SC „A.I.” SRL Stauceni, al carei administrator este M.A., sotul administratoarei, sub pretul real, fara a se tine seama ca unele din acestea au fost achizitionate cu credite bancare si prin rapoarte, s-a propus promovarea unor actiuni in anularea acestor transferuri, in scopul readucerii lor in patrimoniul societatii debitoare, pentru ca prin vanzarea ulterioara a acestora sa se obtina sume pentru acoperirea creantelor creditorilor, lichidatorul nu a procedat la promovarea unor astfel de actiuni.
In temeiul art.304 pct.9, rap. la art. 312 al.5 Cod proc. civila, s-au admis recursurile, s-a modificat sentinta, in sensul ca s-a respins cererea lichidatorului privind inchiderea procedurii falimentului debitoarei si s-a trimis cauza judecatorului sindic pentru continuarea procedurii falimentului.

(Decizia nr. 13 din 13 ianuarie 2005)

Etichete: