Top

Anulare titlu de proprietate. Vocatie succesorala pentru cote ideale. Consecinte

Reclamantul H.I. a solicitat, in contradictoriu cu paratii D.V.,S.P., Comisia Locala Iaslovat pentru Legea nr. 18/1991 si Comisia judeteana Suceava pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, anularea titlului de proprietate al paratilor, pentru 3.600 m.p., sustinand ca pentru 900 m.p. este el proprietar prin sentinta judecatoreasca definitiva.

Judecatoria Radauti, prin sentinta civila nr. 3660 din 16.12.2003, a respins actiunea ca nefondata, cu motivarea ca cele doua suprafete de teren nu se suprapun.

Tribunalul Suceava, prin decizia civila nr. 694 din 12.10.2004, a admis apelul reclamantului, a schimbat sentinta si a admis actiunea, asa cum a fost formulata, retinand ca autoarea comuna a partilor a fost intabulata in C.F. cu cota de 1/6, din 1929, astfel ca fiica ei si mama reclamantului are drept la terenul padure pretins, teren trecut gresit in titlul paratului.

Recursul paratului este fondat. Antecesoarea comuna a partilor – Mihalciuc Irodia, a fost intabulata cu Ľ din 2 parcele de padure, in C.F. 4040 a comunei cadastrale Arbore.

Aceasta a fost mostenita cu cote de 2/16 si 1/16 de autorii reclamantului si paratului, precum si de un alt coindivizar.

Ca urmare a aplicarii Legii nr. 18/1991, celor in cauza li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafete determinate, in timp ce vocatia acestora era pentru cote ideale din terenul compus din cele doua parcele de padure.

In aceste conditii, nu se poate sustine nulitatea unuia sau altuia din titlurile de proprietate ale coindivizarilor, care pot rezolva aceasta situatie prin iesirea din indiviziune, ocazie cu care cotele ideale mostenite vor fi individualizate in suprafete determinate si lotizate.

Ca atare, recursul va fi admis, decizia modificata si apelul reclamantilor respins, mentinandu-se sentinta Judecatoriei Radauti, cu substituirea motivarii.

(Curtea de Apel Suceava – decizia civila nr. 389/11 aprilie 2005)

Etichete: