Top

Actiune în declararea simulatiei

-actiune în declararea simulatiei

-sentinta civila nr. 1360 din 30.03.2009 – dosar nr. 4996/279/2008

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr. xx, reclamantii P.C. si P.C. au chemat în judecata pe pârâtii P.I. si P.M. si B.V. si B.M. pentru simulatie act.

În motivare, arata ca ei sunt parintii pârâtei P.M., calitate în care intentionau sa le cumpere copiilor un apartament, ca au gasit un apartament situat pe str. xx, jud.N., cu privire la care au încheiat o conventie cu vânzatorii lui-pârâtii B.V. si B.M. la 15.03.1999 prin care acestia din urma recunosteau ca ei sunt adevaratii proprietari ai imobilului, consimtind ca actul autentic sa fie încheiat pe numele pârâtilor P., ca pârâtii P. au încheiat contractul de credit bancar pe numele lor, ratele acestuia fiind achitate de ei integral, ca în anul 2007, împotriva pârâtului P.I. a început executarea silita pentru o datorie ce apartinea societatii al carei asociat era si pe care o avalizase în nume propriu, ca executarea silita vizeaza exact imobilul care este proprietatea lor, fapt ce i-a determinat sa promoveze prezenta actiune.

Prin întâmpinare depusa la dosar, pârâtii P.I. si P.M. au învederat ca sunt de acord cu actiunea.

În cauza a fost audiat un martor, la solicitarea reclamantilor.

Instanta, analizând actele si probele dosarului, retine ca în anul 1999 reclamantii, parintii pârâtei P.M., s-au înteles cu aceasta si sotul sau, sa îi sprijine financiar pentru achizitionarea unui apartament.

În acest sens, pârâtii P. au încheiat un contract de credit bancar, ratele lunare fiind achitate, suportate integral de catre reclamanti, aspect recunoscut de catre pârâti.

În sensul celor de mai sus, vânzatorii apartamentului respectiv, în speta pârâtii B.V. si B.M., au încheiat la data de 15.03.1999 cu pârâtii P. si cu reclamantii o conventie-respectiv un înscris sub semnatura privata, prin care vânzatorii-pârâti B. consimteau ca actul autentic de vânzare-cumparare sa fie încheiat pe numele pârâtilor P., recunoscând cu totii faptul ca reclamantii sunt proprietarii reali ai imobilului respectiv.

Se mai retine ca reclamantii au fost nevoiti sa promoveze prezenta actiune, solicitând sa se constate ca actul autentic de vânzare-cumparare este simulat si ca ei sunt adevaratii proprietari ai apartamentului respectiv, datorita impasului financiar a societatii pârâtului P.I. si pentru a nu pierde casa-proprietatea lor.

Instanta analizând actele si probele dosarului, constata ca prezenta actiune este întemeiata, situatie în care o va admite, constatând simulat contractul de vânzare-cumparare nr. xx autentificat de BNP B.R.

Va dispune conf. art. 1175 Cod civil rezolutiunea contractului de vânzare-cumparare 1204/99 intervenit între parti si ca o consecinta a acestuia.

Va dispune repunerea partilor în situatia anterioara încheierii lui în sensul ca va obliga pârâtii sa lase reclamantilor în proprietate apartamentul nr. xx situat în P.N., jud.N., str.xx.

Simulatia în sensul disp. legale este o operatiune juridica ce presupune existenta a 2 înscrisuri, respectiv un act secret, care reprezinta actul valabil si vointa reala a partilor contractante si un act aparent, public, care este simulat si care trebuie anulat, nefiind actul valabil.

Singura conditie pentru a se constata simulatia unui act este ca actul real, secret sa fie încheiat fie anterior, fie concomitent cu actul public, simulat.

Raportat la speta dedusa judecatii, instanta constata îndeplinite toate conditiile expuse mai sus, respectiv existenta a 2 contracte, unul de mâna, intitulat ,,conventie,, încheiat la data de 15.03.1999, act care reflecta vointa reala a partilor contractante-aceea ca reclamantii sa devina proprietarii apartamentului, respectiv dupa achitarea creditului integral la banca-act ce a reprezentat vointa reala a partilor, reclamantii si pârâtii B. si P. si contractul de vânzare-cumparare autentic încheiat la data de 7.04.1999, actul public, simulat în care apar ca si cumparatori ai aceluiasi imobil-pârâtii P.I. si P.M.

În realitate, reclamantii au fost cei care au achitat creditul bancar pentru apartamentul de referinta, integral.

Interesul legitim al reclamantilor în promovarea acestei actiuni, este determinat de faptul ca între timp societatea pârâtului P.I. a intrat în faliment, existând pericolul ca apartamentul -proprietatea lor- sa fie vândut în cadrul procedurii executarii silite începute împotriva pârâtului si ca ei sa ramâna pe drumuri, fara casa.

Cum actul valabil este ,,conventia,, de mâna intervenita între parti, prin care se recunoaste calitatea reclamantilor de proprietari ai apartamentului cumparat, ei fiind si cei care au achitat creditul bancar în contul pretului bunului respectiv si pentru pârâtii B., apartamentul fiind ipotecat BRD N., pe cale de consecinta instanta va constata simulatia contractului de vânzare-cumparare autentic, respectiv a actului aparent, public, disimulat si care nu reflecta vointa reala, unanima a partilor, cu consecinta restabilirii situatiei anterioare încheierii lui.

Etichete: