Top

ACTIUNE CIVILA IN PRETENTII. RESTITUIRE METALE PRETIOASE.

Prin cererea adresata instantei reclamantul A.M. a solicitat ca Statul Roman, reprezentat de Banca Nationala a României – Sucursala Bacau sa-i restituie moneda de aur emisa in anul 1898 sau sa-i plateasca contravaloarea acesteia la pretul practicat de B.N.R. la momentul platii efective.

A motivat reclamantul ca in anul 1974, in mod abuziv, Procuratura Judeteana Neamt i-a confiscat o moneda din aur pe care o adusese la giuvaergiu pentru a o transforma in bijuterii.

Din probele administrate in cauza instanta a retinut ca in anul 1974, prin rezolutia Procuraturii, s-a dispus incetarea urmarii penale impotriva reclamantului pentru infractiunea prev. de art. 37 alin. 1 din Decretul 210/1960, in baza art.243 comb. cu art.10 lit.f C.P.C. Prin aceeasi rezolutie s-a dispus confiscarea monedei de aur, a 5 ruble rusesti emisa in anul 1898 ce a fost ridicata de organele de Militie de la sectia de giuvaergie nr.3, unde reclamantul o predase pentru a i se confectiona bijuterii.

Prin intrarea in vigoare a Decretului Lege 54/1990, a Legii 31/1990 si a art. 41 din Constitutie, prevederile Decretului nr.210/1960 referitor la regimul metalelor pretioase, cu modificarile ulterioare, trebuie considerate abrogate implicit, intrucat opratiunile cu metale pretioase nu mai sunt prevazute ca activitati private interzise iar textul constitutional a instituit garantia dreptului de proprietate.

Detinerea de metale pretioase nu mai constituie o infractiune si consacrarea constitutionala a garantiei dreptului la proprietate determina definirea ca abuziva a confiscarii monedei in litigiu, ceea ce da dreptul reclamantului la reparatie.

întrucât moneda nu mai exista in natura, conf. O.U.G. 190/2002, cu modificarile ulterioare, actiunea reclamantului a fost admisa prin sentinta civila nr.774/2005, parata fiind obligata sa restituie reclamantului contravaloarea monedei la pretul practicat de B.N.R. la data platii efective.

Etichete: