Top

Conditiile exercitarii procedurii speciale reglementate de art. 581 Cpc. Lipsa urgentei.

Prin sentinta civila nr. 10805 din 8 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a apreciat ca nu sunt indeplinite conditiile speciale prevazute pentru procedura ordonantei presediniale pentru a stabili, pe aceasta cale, un program de vizitare a unui minor.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut ca art. 581 din Codul de procedura civila prevede posibilitatea instantei de a ordona masuri vremelnice in cazuri grabnice pentru pastrarea unui drept ce s-a pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-a ivi cu prilejul unei executari .

Potrivit textului, doua sunt conditiile specifice exercitarii procedurii ordonantei presedintiale: urgenta si caracterul vremelnic al masurii ce se ia pe aceasta cale, din caracterul vremelnic decurgand si o a treia conditie, si anume ca prin masura luata sa nu se prejudece fondul litigiului. Conditiile exercitarii ordonantei presedintiale trebuie sa existe cumulativ, inexistenta uneia dintre ele facand cererea inadmisibila.

In speta instanta a apreciat ca nu exista urgenta cata vreme actiunea a fost promovata dupa mai bine de trei ani de la separatia in fapt a sotilor si de cand paratul nu i-a mai permis acesteia sa ia legatura cu copilul sau.

Etichete: