Top

Ordonanta Presedintiala

INSTANTA

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei sub nr. x, reclamantul C a chemat in judecata pe parata D, solicitand instantei ca pe cale de Ordonanta presedintiala, sa fie obligata parata la restituirea catre reclamant a unor bunuri mobile.

In motivarea in fapt, reclamantul a aratat ca este in process de divort cu parata si ca parata a sustras dintr-un geamantan, incuiat de reclamant, mai multe bunuri personale, inclusive acte, care ii trebuie reclamantului in dosarul de divort si un alt dosar ce are ca obiect plangere contraventionala.

Cererea nu a fost intemeiata in drept.

Reclamantul a folosit proba cu inscrisuri si a depus in copie act de identitate.

Parata a formulat intampinare, solicitand respingerea cererii ca inmadmisibila, iar in subsidiar ca nefondata, cu motivarea ca nu sunt indeplinite conditiile de admisibilitate prevazute de art.581 cod procedura civila.

Au fost administrate proba cu inscrisuri si interogatoriu.

Din analiza materialului probator, instanta retine urmatoarele:

Instanta retine ca cererea introductiva are ca obiect obligatia de a face – predarea unor bunuri mobile pretins personale.

Pentru a se putea pronunta o ordonanta presedintiala, trebuie indeplinite conditiile expres prevazute de art.581 din Codul de procedura civila, privind Ordonanta presedintiala. O prima urgenta este urgenta, ,,pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”; a doua conditie se refera la caracterul vremelnic al masurii ce urmeaza a fi luata. In fine, pe calea ordonantei presedintiale nu trebuie sa se prejudece fondul dreptului.

In speta nu este indeplinita niciuna dintre conditiile mentionate: reclamantul nu a dovedit urgenta restituirii bunurilor pretins personale, cum nu a dovedit nici existenta si apartenenta bunurilor indicate in actiune, iar reclamantul nu a indicat un moment pana la care sa fie restituite bunurile, obligatia de a face neavand caracter vremelnic.

Fata de cele aratate, instanta constata ca nu sunt indeplinite in cauza conditiile de admisibilitate prevazute de art.581 Cod procedura civila, urmand sa respinga cererea reclamantului.

Etichete: