Top

Divort cu minori

Prin sentinta civila nr. 12692 din 4 noiembrie 2008, Judecatoria Iasi a admis actiunea formulata de reclamanta FV in contradictoriu cu paratul FM si a dispus desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului, incredintarea spre crestere si educare a minorei MA, nascuta la data de 26.02.1991, pastrarea numelui dobandit prin casatorie, acela de „F”.

Pentru a hotari astfel, instanta a retinut ca partile s-au casatorit la data de 17.09.1987 si din casatoria lor a rezultat minora Madalina Ancuta. Din depozitia martorei audiate, instanta a retinut ca paratul obisnuieste sa consume in exces bauturi alcoolice, momente in care devine violent, foloseste un vocabular obscen atat fata de sotia sa, cat si fata de minora, in numeroase randuri minora MA fiind nevoia sa se refugieze la bunici.

Instanat a apreciat ca aceasta situatie denota ca relatiile dintre parti sunt grav si iremediabil vatamate, ceea ce determina conform art. 38 al. 2 Codul familiei desfacerea casatoriei partilor prin divort din culpa exclusiva a paratului.

Fata de concluziile anchetei sociale, declaratiile martorei audiati in cauza, si relatarile minorei, instanta a retinut ca reclamanta este cea care se ocupa de cresterea si intretinerea minorei Madalina Ancuta. Retinand si vointa minorei de a fi incredintata reclamantei, precum si acordul partilor privind incredintarea minorei catre reclamanta, instanta a apreciat ca este in interesul minorei sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei, astfel ca in temeiul art. 42 C fam, a incredintat reclamantei spre crestere si educare minora MA.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art.42, 94, 101 si 107 C. fam., care prevad obligatia parintilor de a se ingriji de copii, de a le asigura conditiile necesare pentru crestere, educare, pregatire profesionala, a obligat paratul la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei, pe care a stabilit-o raportat la venitul minim pe economie incepand de la data introducerii actiunii si pina la majoratul acesteia.

In baza art. 40 Codul familiei, a incuviintat ca reclamanta sa pastreze numele dobandit prin casatorie.

Etichete: