Top

Schimbarea regimului de executare a pedepsei închisorii într-unul mai sever. Condiţii

Pe rolul Judecatoriei Iasi a fort înregistrata contestatia formulata de persoana condamnata BCA, aflat în prezent în Penitenciarul Iasi, împotriva încheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate prin care s-a dispus admiterea sesizarii Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iasi si schimbarea regimului de executare stabilit persoanei condamnate din regim închis în regim de maxima siguranta.

În contestatia formulata condamnatul a aratat ca i-a fost schimbat regimul de executare a pedepsei ca urmare a aplicarii unei sanctiuni disciplinare pentru o fapta pe care nu a comis-o.

Prin hotarârea pronuntata s-a dispus, în baza art.26 alin 8 din Legea nr. 275/2006, admiterea ca întemeiata a contestatiei formulata de persoana condamnata împotriva încheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate prin care s-a dispus admiterea sesizarii Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iasi si schimbarea regimului de executare stabilit persoanei condamnate, din regimul închis, în regimul de maxima siguranta, dispunându-se mentinerea regimul închis de executare a pedepsei .

Pentru a dispune astfel s-a retinut ca motivele pentru care s-a dispus schimbarea regimului de executare stabilit persoanei condamnate din regim închis în regim de maxima siguranta nu sunt întemeiate .

Potrivit art. 26 alin 3 din legea nr. 275/2006 schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate într-unul mai sever se poate dispune daca persoana condamnata a comis o infractiune sau o abatere disciplinara grava, care o fac incompatibila cu regimul în care executa pedeapsa privativa de libertate, si daca, prin conduita sa, afecteaza grav convietuirea normala în penitenciar sau siguranta acestuia .

Analizând comportamentul condamnatului instanta a constatat ca nu se impunea schimbarea regimului de executare stabilit persoanei condamnate din regim închis în regim de maxima siguranta.

Astfel, din raportul comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iasi s-a retinut, pe de o parte, ca persoana condamnata nu a întâmpinat dificultati de comunicare si relationare cu ceilalti detinuti si cu personalul penitenciarului, nu a fost recompensat, nu a fost inclus în categoria persoanelor cu grad sporit de risc, iar, pe de alta parte, ca a fost sanctionata definitiv, disciplinar, la data de 19.09.2008 cu suspendarea dreptului de a participa la activitati sportive, artistice pentru nerespectarea regulamentului de ordine interioara, având un comportament disciplinar oscilant .

Din analiza acestor elemente privitoare la comportamentul condamnatului, instanta a constatat ca raportul comisiei contine fraze tip, contradictorii, care nu fac pe deplin dovada comportamentului oscilant al condamnatului. Mai mult, sanctiunea aplicata, desi definitiva, nu face dovada unui comportament care sa faca condamnatul incompatibil cu regimul în care executa pedeapsa privativa de libertate sau care sa afecteze grav convietuirea normala în penitenciar sau siguranta acestuia.

Etichete: