Top

Comisia interamericana de arbitraj comercial (IACAC)

THE INTER-AMERICAN COMMERCIAL ARBITRATION COMMISION – IACAC

INTRODUCERE

IACAC reprezinta un sistem format din sectiuni nationale sau reprezentante situate in toate tarile emisferei vestice, constituit pentru a solutiona prin arbitraj sau conciliere disputele comerciale internationale.

Arbitrajele sunt conduse de arbitri special selectati de catre parti sau Comisie, conform Regulilor de Procedura IACAC.

Comisia reprezinta toate republicile americane.

Scopurile Comisiei sunt urmatoarele:

  1. Infiintarea unor sedii arbitrale in fiecare republica americana.

Pentru aceasta Comisia a infiintat reprezentante in diferitele republici, responsabile cu organizarea arbitrilor si administrarea Regulilor standard ale Comisiei.

  1. Modificarea legilor arbitrale pentru a facilita arbitrajul si pentru a asigura aplicarea acordurilor si deciziilor arbitrale.

Sectiunile nationale ale Comisiei au sarcina de a moderniza legile arbitrale.

  1. Familiarizarea oamenilor de afaceri din toate republicile americane cu procedura arbitrala si avantajele ei pentru exportatorii si importatorii din comertul inter-american.

Acest lucru se realizeaza prin publicitate si corespondenta.

  1. Arbitrarea sau solutionarea diferendelor sau controverselor aparute in comertul inter-american, care pot impiedica circuitul normal al bunurilor pe piete sau afecteaza relatiile de buna credinta si prietenie dintre companiile din republicile americane.
  2. Obtinerea ratificarii, in tarile respective, a Conventiei Inter-Americane de Arbitraj Comercial International din 1975 si a Conventiei Natiunilor Unite privind Recunoasterea si Aplicarea Deciziilor Arbitrale Straine din 1958.

ORGANIZARE

Infiintata in 1934, ca rezultat al Rezolutiei XLI a celei de-a Saptea Conferinte Internationale a Statelor Americane, care a avut loc in Montevideo, Uruguay, in decembrie 1933, IACAC este formata dintr-un director general si cate un director de la fiecare reprezentanta. Comisia coordoneaza activitatea sectiunilor nationale, furnizeaza servicii administrative si serveste drept “appointing authority” pentru arbitri.

Comisia se intruneste cel putin o data la doi ani, sedinta fiind guvernata de un Comitet Executiv si sustinuta financiar din taxele obtinute si din contributiile reprezentantelor si a altor institutii si organizatii interesate.

Obligatiile Comisiei sunt indeplinite de personal sau comitete desemnate de Comisie.

Comisia se angajeaza in activitati educationale, desfasurate cu scopul de a creste nivelul cunoasterii si utilizarii arbitrajului comercial international.

CONVENTII INTERNATIONALE

Conventia Inter-Americana de Arbitraj Comercial International a intrat in vigoare pe 16 iunie 1976. In martie 1996, Conventia a fost aprobata de Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Statele Unite, Uruguay si Venezuela.

Articolul 3 al Conventiei prevede: “In lipsa unui acord expres intre parti, arbitrajul se va desfasura in conformitate cu Regulile de Procedura ale IACAC.” Astfel, Conventia confera IACAC o responsabilitate speciala.

Conventia Natiunilor Unite privind Recunoasterea si Executarea Deciziilor Arbitrale Straine (1958) a fost aprobata, in octombrie 1995, de 105 natiuni, printre care Argentina, Barbados, Bolivia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicana, Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad si Tobago, Statele Unite, Uruguay si Venezuela.

CONCILIEREA

In anumite ocazii, partile prefera in mai mare masura concilierea decat arbitrajul. Aceasta este efectuata de catre birourile Comisiei sau sectiunile nationale. IACAC a adoptat Regulile de Conciliere ale UNCITRAL.

CLAUZA DE ARBITRAJ

Clauza de arbitraj recomandata de IACAC este enuntata astfel:

“Orice disputa, controversa sau reclamatie ce priveste acest contract, incalcarea, expirarea sau invaliditatea contractului va fi solutionata prin arbitraj in concordanta cu Regulile de Procedura ale IACAC, incepand cu data incheierii acestui acord.”

COMITETUL EXECUTIV

Comitetul executive este format dintr-un presedinte, 3 vicepresedinti, un director general si un asistent al acestuia, un secretar si un casier.

SECTIUNILE NATIONALE IACAC

Reprezentantele IACAC sunt: Argentina – Camera de Comert a Argentinei; Bolivia – Camera Nationala de Comert a Boliviei; Brazilia – Centrul Brazilian de Arbitraj; Canada – Centrul Canadian de Arbitraj; Chile – Camera de Comert din Santiago de Chile; Columbia – Camera de Comert de la Bogota; Costa Rica – Camera de Comert din Costa Rica; Ecuador – Camera de Comert de la Guayaquil; Guatemala – Centrul Privat de Conciliere si Arbitraj; Mexico – Camera Nationala de Comert de la Ciudad de Mexico; Panama – Camera de Comert, Industrie si Agricultura din Panama; Peru – Centrul de Conciliere si Arbitraj Comercial; Republica Dominicana – Camera de Comert si Industrie a Districtului National; Consiliul de Conciliere si Arbitraj; Spania – Curtea de Arbitraj de la Camera de Comert din Madrid; Statele Unite – Asociatia Americana de Arbitraj; Uruguay – Camera de Industrie din Uruguay; Venezuela.]