Top

INDIVIDUALIZARE A PEDEPSELOR. CRITERII

Inculpatul L.V a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare prin sentinţa penală nr.l32/2005 a Judecătoriei Piatra Neamţ cu suspendarea executării, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita prevăzută de lege, prevăzută de art. 79 al. 1 din O.U.G. 195/2002, cu aplicarea art. 74 lit. a c, Cod penal.

S-a reţinut că în seara zilei de 24 septembrie 2003, în jurul orei 21,3o a condus autoturismul proprietate personală pe str. G-ral Dăscălescu din Piatra Neamţ.

Fiind oprit în trafic de organul de poliţie şi fiindu-I recoltate probe biologice la Spitalul Judeţean Neamţ, s-a constatat o alcoolemie în sânge de 1,3o g %o.

Tribunalul Neamţ, prin decizia penală 22o din 19 mai 2005 a admis apelul declarat de inculpat şi l-a achitat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 79 al. l din O.U.G. nr. l95/2002 în temeiul art. 1o lit. b/l Cod pr. Penală şi art. 18/1 Cod penal, apreciindu-se că fapta comisă nu ar prezenta gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Curtea de Apel Bacău, prin decizia penală 498/R/ din 08.09.2005 a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, a casat în totalitate decizia penală nr. 220 din 19 mai 2005 a Tribunalului Neamţ, menţinând ca legală şi temeinică sentinţa penală a primei instanţe.

S-a arătat că potrivit art. 18/1 Cod penal, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege şi prin conţinutul ei concret, fiind în mod vădit lipsită de importanţă, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Ori, în cazul dat, inculpatul L.V. a condus autoturismul pe timp de noapte, având îmbibaţie alcoolică peste limita prevăzută de lege, reprezentând un adevărat pericol pentru circulaţia pe drumurile publice.

Prin urmare nefiind îndeplinite condiţiile cerute de art. 18/1 Cod penal, Curtea de Apel Bacău a menţinut soluţia instanţei de fond, prin care inculpatul L.O. a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare, cu suspendarea executării, conform art. 81 Cod penal.

decizia penala 498/R/ DIN 8.09.2005

Etichete: