Top

PENAL. AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT A UNEI SENTINTE PENALE STRAINE INTR-O CAUZA PENALA NATIONALA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău înregistrat pe rolul acestei instanţe, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului MV pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.26 C.penal raportat la art.288 al.1 C.penal cu aplicarea art.37 lit.a C.penal.

În susţinerea rechizitoriului s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în cursul lunii septembrie 2006 a solicitat unui cetăţean arab neidentificat să îi întocmească un paşaport turistic fals, i-a pus la dispoziţie fotografia sa şi a semnat la rubrica titular pe documentul fals.

Analizând actele şi lucrările dosarului, respectiv declaraţiile inculpatului, concluziile rapoartelor de constatare tehnico-ştiinţifică, adresa a Ambasadei României în Italia precum şi sentinţa penală a Judecătoriei Buzău, instanţa reţine următoarele:

La data de 06.09.2006 inculpatul MV a plecat din România folosind paşaportul simplu eliberat cu intenţia de a ajunge în Italia unde se afla soţia sa.

Întrucât inculpatul fusese anterior expulzat din statul italian pentru o perioadă de cinci ani, întrucât săvârşise o infracţiune de furt, în momentul în care a ajuns în Ungaria a contactat un cetăţean arab neidentificat căruia i-a solicitat să îi întocmească un paşaport fals punându-i la dispoziţie o fotografie de a sa.

Astfel, inculpatul a obţinut paşaportul eliberat pe numele Stanciu Viorel având aplicată fotografia sa şi semnând la rubrica titular.

Pentru acest paşaport falsificat inculpatul a plătit cetăţeanului arab suma de 200 Euro.

Inculpatul a fost depistat de către autorităţile ungare cu acest paşaport falsificat motiv pentru care l-au trimis autorităţilor române.

Prin sentinţa penală a Judecătoriei Buzău, rămasă definitivă prin nerecurare la data de 09.02.2009 s-a admis cererea formulată de petentul MV şi s-a dispus recunoaşterea hotărârii străine dată de PROCURATURA MUNICIPALĂ MASONMAGYAROVARI prin care s-a luat faţă de acesta o măsură cu caracter educator, respectiv mustrare pentru săvârşirea faptei de falsificare a actelor publice prevăzută de art.274 al.2 din Codul penal al Ungariei întrucât la data de 07.09.2006 a fost depistat purtând asupra sa paşaportul privat român eliberat pe numele şi datele lui SV.

Având în vedere cele reţinute mai sus, instanţa în baza art.11 pct.2 lit.b raportat la art.10 lit.j C.pr.pen. urmează să dispună încetarea procesului penal împotriva inculpatului MV, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.26 C.penal raportat la art.288 al.1 C.penal cu aplicarea art.37 lit.a C.penal întrucât există autoritate de lucru judecat a hotărârii străine dată de PROCURATURA MUNICIPALĂ MASONMAGYAROVARI, recunoscută prin sentinţa penală a Judecătoriei Buzău, definitivă prin nerecurare la data de 09.02.2009.

Instanţa, în baza art.348 C.pr.penală urmează să anuleze paşaportul eliberat de S.E.I.P. Buzău.

În baza art.192 al.3 C.pr.penală instanţa urmează să dispună ca statul să suporte cheltuielile judiciare.

Etichete: