Top

Infractiuni contra persoanei. Omor calificat

Cod penal, art. 175, lit. i

Un loc public prin natura si destinatia lui este întotdeauna, în acceptiunea legii, accesibil publicului, chiar daca nu este prezenta nicio persoana.

Astfel, infractiunea de omor a fost savârsita în curtea locuintei victimei, împrejmuita cu plasa de sârma si placi de azbociment, aceasta nefiind accesibila publicului, deci neputând fi considerata un loc public, cu consecinta retinerii agravantei prevazute de art. 175 lit. i Cod penal.

Prin sentinta penala nr.109 din data de 3 martie 2008, pronuntata în dosarul penal nr.4895/118/2007, Tribunalul Constanta, în baza art.174-175 lit.”i” cod penal, cu aplic.art.74 al.1 lit.”c” – art.76 al.1 lit.”a” cod penal si al.2 cod penal.

A condamnat inculpatul M.B., nascut la data de 04.10.1985 în Medgidia, judetul Constanta, cetatean român, studii 3 clase, muncitor, fara ocupatie si loc de munca, necasatorit, stagiul militar nesatisfacut, domiciliat în Medgidia, judetul Constanta, – în prezent detinut în Penitenciarul Poarta Alba, Judetul Constanta – la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare si 4 (patru) ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 al.1 lit.”a” teza II-a si lit.”b” cod penal dupa executarea pedepsei principale.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:

La data de 18.01.2007 numita T.L. a dat martorei M.T. – sora inculpatului, un cal, urmând ca aceasta sa-l plateasca în timp de o luna de zile, cu conditia ca, în cazul în care se va razgândi, aceasta sa-i cedeze caruta proprietatea ei.

Întrucât a doua zi M.T. nu a fost multumita de cal, l-a abandonat pe terenul din apropierea casei lui T.L. ce îi era vecina, anuntând-o ca nu mai doreste sa cumpere calul.

Având în vedere întelegerea dintre ele T.L. ia caruta martorei M.T. ce era lasata în strada în fata casei, cele doua certându-se, dupa care se confrunta fizic.

Ulterior M.T. le spune membrilor familiei ale despre aceasta agresiune si împreuna cu concubinul sau – martorul S.G. si inculpatul M.B. si rudele sale M.E. si M.E. se deplaseaza la domiciliul familiei T.L., care locuia împreuna cu rudele sale, printre care si mama sa, victima P.D.

Inculpatul M.B., aflându-se sub influenta bauturilor alcoolice s-a înarmat cu o sulita lunga de 4,5 metri, confectionata din teava în grosime de 2,5 cm prevazuta la unul din capete cu doua tepuse în lungime de 8 cm,ascutita la capat.

Inculpatul a aruncat de mai multe ori cu pietre spre locuinta din apropiere unde se afla T.L. si rudele acesteia, locuinta ce nu era împrejmuita cu vreun gard, ocazie cu care a lovit în zona capului si a pieptului victima P.D., iar cu sulita a lovit fereastra si usa casei, iar una din lovituri a aplicat-o în zona fetei victimei.

Aceste împrejurari sunt confirmate de martorii T.I., V.I., P.I. si M.F. – copiii victimei, care se aflau toti, împreuna, în locuinta.

Faptul ca inculpatul a participat la comiterea faptei si a agresat-o în mod direct pe victima P.D. rezulta si din declaratia fiicei acesteia M.V., precum si din declaratiile martorilor M.T., M.E., M.E., M.A. – rudele inculpatului.

Dupa ce a lovit-o cu sulita, constatând ca victima a cazut la sol si realizând gravitatea faptei sale, inculpatul s-a retras la domiciliul sau, loc unde a ascuns sulita într-o capita de fân, dupa care a parasit domiciliul, mergând la rudele sale din Hârsova, pentru a nu fi gasit de organele de politie, ulterior, la data de 27.01.2007, s-a prezentat la Politia Medgidia, ocazie cu care a declarata cu privire la fapta comisa.

In urma agresiunii inculpatului, victima a fost internata la Spitalul Municipal Medgidia în perioada 20 – 22.01.2007, cu diagnosticul TCC plus, TCF acut închis, plaga sp.Interdigital 1 mâna stg, fiind transferata la Spitalul Clinic Judetean Constanta în perioada 22 – 26.01.2007 si internata cu diagnosticul TCC si facial prin agresiune, TCF deschis mediu, fractura F dreapta, contuzie hemoragica F dr. în remisie, hemoragie meninge posttraumatica si hemasinus maxilar stg.

La data de 26.01.2007 ora 5,00 victima a decedat în urma unui stop cardiac ireversibil la manevrele de resuscitare .

Verificând legalitatea si temeinicia sentintei penale apelate, prin prisma criticilor aduse, din probele dosarului, se constata urmatoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Constanta nr.85/P/21.05.2007, s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului M.B. pentru savârsirea infractiunii prevazuta de art.174-175 lit.”i” Cod penal, retinându-se ca la data de 20 ianuarie 2007 pe fondul unei stari conflictuale, a patruns în curtea locuintei numitei T.L. si a aplicat lovituri cu pietre în zona capului si o lovitura cu sulita, victimei P.D., în zona capului, cauzându-i multiple leziuni, ce au condus la decesul acesteia.

Prin sentinta penala apelata, s-a retinut si condamnat inculpatul apelant, pentru infractiunea de omor calificat, retinându-se ca fapta de omor, a savârsit-o în curtea locuintei numitei T.L., deci fapta a fost savârsita în loc public.

Potrivit at.152 Cod penal fapta se considera savârsita „în public”, atunci când a fost comisa:

a) într-un loc public care prin natura sau destinatia lui este întotdeauna accesibil publicului, chiar daca nu este prezenta nicio persoana;

În speta, infractiunea de omor a fost savârsita în curtea locuintei partii vatamate, împrejmuita cu plasa din sârma si placi de azbociment, deci prin natura si destinatia sa (acest loc fiind proprietate privata a partii vatamate), acesta nefiind accesibil publicului, deci nu este un loc public. Localizarea ca fapta a fost savârsita în curtea locuintei partii vatamate, este demonstrata de declaratiile acesteia, ale martorilor, din care rezulta ca inculpatul a patruns în acest loc, fara a avea dreptul sau acceptul partii vatamate. În raport de cele mentionate, instanta de apel va înlatura circumstantele atenuante retinute în sarcina inculpatului, de gravitatea faptei si în baza art.379 pct.2 lit.”a” Cod procedura penala, se vor admite ambele apeluri, se va desfiinta sentinta penala apelata si rejudecând va dispune:

În baza art.334 Cod procedura penala, se va schimba încadrarea juridica din infractiunea prevazuta de art.174 – 175 lit.”i” Cod penal în infractiunea prevazuta de at.174 Cod penal, text de lege în baza caruia urmeaza a-l condamna la pedeapsa de 10 ani închisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.”a” teza a –II-a si lit.”b” Cod penal.

Etichete: