Top

Plangere Legea 18/1991. Testament olograf. Semnatura testatorului inlocuita cu autentificarea notarului. Consecinte

Reclamanta C.M. a solicitat, in contradictoriu cu Comisia locala Vorniceni pentru Legea 18/1991 si Comisia judeteana Botosani pentru Legea 18/1991 reconstituirea dreptului de proprietate pentru 5 ha teren agricol, motivand ca autoarea sa – M.S., a acceptat succesiunea dupa fostul proprietar – G.I., iar ea, este beneficiara unui testament olograf cu care face dovada calitatii de succesoare.

Prin sentinta civila nr.963 din 11.09.2003 a Judecatoriei Saveni, actiunea a fost respinsa ca nefondata intrucat, cu actele depuse, nu s-a dovedit ca pretinsa autoare a reclamantei, ar fi acceptat succesiunea dupa G.I.

Prin decizia civila nr.198 din 7.09.2004 a Tribunalului Botosani, apelul reclamantei a fost admis, sentinta schimbata si actiunea admisa retinandu-se ca proprietarul G.I. a testat in favoarea lui M.M., in 1958, cele 5 ha teren; ca prin testamentul olograf, autentificat la 13.11.1978, S.D., ce ar fi aceeasi persoana cu M.M., a transmis reclamantei totalitatea bunurilor, reclamanta facand dovada acceptarii succesiunii prin cererea de reconstituire.

Recursul declarat de Comisia Judeteana Botosani pentru Legea 18/1991 este fondat.

Conform art.859 Cod civil, testamentul olograf nu este valabil decat daca este scris in tot, datat si semnat de mana testatorului.

Din examinarea testamentului din 13.11.1978 rezulta ca nu este scris, semnat si datat de testatoarea S.D. care, asa cum este consemnat in incheierea de autentificare de pe verso, fiind bolnava si netransportabila „nu a putut semna”.

De altfel, un testament olograf, care indeplineste conditiile legale susmentionate este valabil si fara sa fie autentificat.

Deosebit, tribunalul a stabilit ca testatoarea S.D. – ar fi aceeasi persoana cu M.M., beneficiara testamentului din 1958, pe baza unor declaratii de martori desi starea civila se dovedeste numai cu acte de stare civila.

Ori, procedand in acest fel, tribunalul a interpretat gresit asa zisul „testament olograf autentificat”, care este un act nul, incapabil de a transmite proprietatea si de a dovedi vocatia succesorala, astfel ca recursul va fi admis, decizia tribunalului modificata, apelul reclamantei respins si sentinta Judecatoriei Saveni mentinuta.

(Curtea de Apel Suceava – decizia 120/25.01.2005)

Tags: