Top

Actiune in constatare. Debit stins prin compensare cu pensia de intretinere

ACTIUNE ÎN CONSTATARE. DEBIT STINS PRIN COMPENSARE CU PENSIA DE ÎNTRETINERE ( 1725 DIN 18.11.08)

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Gura Humorului , reclamanta AF a solicitat în contradictoriu cu pârâtul NN ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se constate ca debitul în suma de 35.268, 5 lei cu titlu de sulta rezultata din SC nr. 1583/17.08.90 datorat pârâtului, s-a stins prin compensare cu obligatia la plata pensiei de întretinere stabilita prin SC nr. 1016 din 1990 pentru perioada 1986-1988, în favoarea minorei ID, astfel cum rezulta din actul sub semnatura privata încheiat cu pârâtul, dupa ramânerea definitiva a hotarârii de partaj bunuri comune.

Potrivit art. 1147 CC pct. 3 nu opereaza compensatia unor creante reciproce, când creanta este insesizabila, cum este cazul pensiei de întretinere.

Având în vedere faptul ca cel care datoreaza pensie de întretinere nu opune compensarea ei cu o datorie pe care creditorul pensiei o are fata de el, si deci per a contrario nici creditorul pensiei nu poate opune compensarea sumei pe care o are fata de cel care datoreaza pensia de întretinere, cu pensia datorata de debitorul întretinerii, instanta a respins actiunea.

Etichete: