Top

PRESTAŢIE TABULARĂ. HOTĂRÂRE CARE ŢINE LOC DE ACT AUTENTIC

Prin sentinta civila nr. 435/27.02.2008, instanta a admis în parte actiunea civila având ca obiect prestatie tabulara formulata de reclamantele M.Z. si T.E. în contradictoriu cu pârâtele C.V., D.I., E.G., C.L., D.A., T.V., D.L. si M.S. si a constatat ca reclamanta M.Z. si defunctul M.C. au dobândit prin cumparare în 1956-1958 de la defunctul Z.L. dreptul de proprietate cu privire la suprafata de teren de 27.6888 mp pasune si suprafata de 43.637 mp padure, prezenta hotarâre tinând loc de act autentic de vânzare-cumparare.

Pentru a decide astfel, instanta a retinut ca nu poate constitui un impediment în validarea acestor conventii faptul ca, potrivit relatiilor de la organele silvice, pare ca acest teren sau parte din el, la data încheierii conventiilor era trecut sub bornele silvice, stiut fiind ca aceste borne nu-i deposeda întotdeauna pe proprietari, mai ales acolo unde era vorba de pasune împadurita, acestia continuând sa foloseasca efectiv terenurile trecute sub borne si stiut fiind ca pe masura ce suprafata cu vegetatie forestiera extindea periodic si amenajamentele silvice erau revizuite si extinse astfel încât în pofida relatiilor de la organele silvice care vin în oarecare contradictie cu restul probatoriului administrat în cauza, data bornarii efective a întregii suprafete în litigiu apare ca fiind relativ incerta.

Pe de alta parte, faptul ca , din punct de vedere tabular si cadastral, proprietar tabular apare Z.D., tatal lui Z.L., de asemenea nu constituie un impediment pentru validarea conventiilor existând posibilitatea reglementarii situatiei tabulare a acestui teren si constatarii momentului în care Z.L. a preluat terenul în posesie, precum si a momentului când l-a preluat efectiv în proprietate de la tatal sau.

Etichete: