Top

FURT CALIFICAT

Prin rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lânga Judecatoria Câmpulung Moldovenesc au fost trimisi în judecata inculpatii:

– D.B.C., R.G.D. si S.V. pentru savârsirea infractiunii de furt calificat prevazut de art.208, 209 lit.a,g, i cod penal, cu aplicatiunea art.99 si urm.cod penal si

– D.C.N. pentru savârsirea infractiunii de complicitate la furt calificat prevazut de art.26 raportat la art.208, 209 lit.a,g,i cod penal, cu aplicatiunea art.99 si urm. cod penal.

În sarcina inculpatilor s-au retinut urmatoarele:

În noaptea de 25/26 octombrie 2007 profitând de faptul ca partea vatamata M.P. era plecata de la domiciliu, inculpatii: D.B.C., R.G.D. si S.V. au patruns, prin efractie, în locuinta acesteia, timp în care paza era asigurata de coinculpatul D.C.N., si din interior au sustras suma de 18.410 lei.

Astfel, inculpatii au patruns în imobil dupa ce au fortat usa de acces si pentru a nu atrage atentia au folosit o lanterna tip bricheta, iar pentru a nu lasa amprente si-au pus pe mâini câte o pereche de ciorapi.

Întorcându-se acasa partea vatamata a gasit lucrurile ravasite prin casa si a constatat lipsa banilor, motiv pentru care a sesizat organele de politie care, în scurt timp, i-au identificat pe inculpati, iar acestia au restituit în întregime suma sustrasa.

Atât în fata organelor de ancheta cât si în fata instantei ( declaratii filele: 120, 121, 122 si 179 dosar ) au recunoscut în întregime savârsirea faptelor ce li se pun în sarcina, în sensul ca în timp ce inculpatul D.C.N. asigura paza imobilului pentru an u fi surprinsi de cineva, coinculpatii: D.B.C., R.D.G. si S.V. au patruns, prin efractie, în imobilul partii vatamate de unde au sustras suma de 18.410 lei.

Recunoasterea inculpatilor se coroboreaza cu: declaratia partii vatamate, procesul verbal de cercetare întocmit la fata locului, plansele fotografice, procesul verbal de ridicare si respectiv restituire a banilor sustrasi si depozitia martorului T.A.V. si constituie infractiunile de:

– furt calificat prevazut de art.208, 209 lit.a,g,i cod penal, ce urmeaza a se retine în sarcina inculpatilor:D.B.C., R.G.D. si S.V. si

– complicitate la furt calificat prevazut de art.26 raportat la art.208, 209 lit.a,g, i cod penal, ce urmeaza a se retine în sarcina inculpatului D.C.N. si pentru care instanta urmeaza a pronunta condamnarea acestora la câte o pedeapsa cu închisoare.

Tinând seama ca la data comiterii faptelor inculpatii erau minori, în sarcina lor urmeaza a se retine si prevederile art.99 si urmatorii cod penal.

Fata de modul si împrejurarile în care inculpatii au comis fapta, precum si de persoana si conduita acestora în sensul ca au avut o buna comportare atât anterior comiterii faptelor cât si pe timpul procesului, instanta apreciaza ca scopul pedepselor ce li se vor aplica inculpatilor poate fi atins si fara executarea acestora, motiv pentru care – în temeiul art.110 cod penal va suspenda conditionat executarea acestora, pe durata pedepsei aplicate la care se va adauga durata de câte 6 luni de zile, urmând a le atrage atentia acestora asupra consecintelor ce decurg din nerespectarea prevederilor art.83 si 84 din codul penal.

Instanta va face în cauza aplicatiunea art.71 raportat la art.64 alin.1 lit.a teza II si lit.b cod penal coroborat cu art.71 alin.3 din codul penal.

În conformitate cu prevederile art.71 alin.5 cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Prejudiciul cauzat partii vatamate fiind recuperat în întregime prin restituirea sumei de bani sustrasa, instanta va confirma masura.

Totodata – în temeiul art. 346 cod procedura penala coroborat cu art.998 din codul civil – instanta îi va obliga pe inculpati, în solidar cu partile civilmente responsabila, sa-i plateasca partii vatamate suma de 300 lei cu titlu de despagubiri civile, reprezentând c/val. distrugerii bunurilor cu ocazia savârsirii infractiunilor ( suma cu care acestia s-au declarat de acord ).

Etichete: