Top

Reincredintare minori.Neschimbarea imprejurarilor avute in vedere de instanta la incredintarea copilului.

Prin sentinta civila nr.214 din 10 octombrie 2006, s-a respins cererea pentru reincredintare minori formulata de reclamant.

Instanta a retinut ca initial s-a avut in vedere sexul si varsta pe care o avea copilul la acea data, dar si faptul ca reclamantul-parat are mama vitrega, iar tatal sau este in varsta si imoblizat la pat, apreciindu-se ca este in interesul minorei ca aceasta sa fie incredintata mamei.

Fata de varsta frageda la care se afla copilul si avand in vedere ca este fetita, precum si varsta de 55 de ani a reclamantului si de 75 de ani a mamei vitrege a acestuia, instanta apreciaza ca acest copil are mai multa nevoie de cresterea si ingrijirea mamei care, fiind o persoana tanara, ofera conditii mai favorabile pentru formarea caracterului copilului si educarea acestuia.

Diferenta de varsta de 29 de ani dintre reclamant si parata, faptul ca datorita ocupatiei pe care o are reclamantul nu are posibilitate sa se ocupe suficient de cresterea si ingrijirea copilului, faptul ca parata a parasit domicilul conjugal datorita comportamentului rigid al reclamantului, data de cand reclamantul nu a permis acesteia sa mai vada copilul, conform procesului verbal al executorului judecatoresc, indreptateste instanta sa aprecieze ca interesul superior al copilului este ca acesta sa ramana in credintat mamei, care are intreaga responsabilitate pentru ingriirea, cresterea, formarea, dezvoltarea si educarea copilului in cadrul familiei.

In cauza, nu au releventa numai posibilitatile materiale ale parintilor, pentru a se aprecia interesul superior al copilului.

Instanta a retinut ca nu s-au schimbat imprejurarile avute in vedere atunci cand copilul a fost incredintat mamei, spre crestere si educare, luarea copilului minor de la parintele caruia i-a fost incredintat trebuind sa aiba o justificare temeinica, reclamantul urmand sa dovedeasca ca mentinerea copilului la mama ar avea consecinte negative asupra dezvoltarii sale fizice si morale.

(Sentinta civila nr.214 din 10 octombrie 2006).

Etichete: