Vătămare corporală
Obiect: infracţiune de vătămare corporală prevăzută de art. 181 alin. 1 Cod Penal . (Cod: 120)
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău nr .503/P/ 2009 înregistrat pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 6171/180/2009 s-a dispus
punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului VM pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prevăzută de art. 181 alin. 1 Cod Penal . În fapt , prin actul de sesizare s-a reţinut că la data de 09.07.2008 a lovit partea vătămată CM provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 45-48 zile îngrijiri medicale cu spitalizare .
Analizînd întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti instanţa reţine următoarea situaţie de fapt :
La data de 09.07.2008 partea vătămată CM depune o plângere la Poliţie în care atată că a fost lovit de un coleg de muncă (taximetrist) şi alte patru persoane necunoscute motiv pentru care au fost efectuate cercetări în vederea stabilirii identităţii autorilor faptei .
Ulterior, cu ocazia audierii părţii vătămate acesta a revenit asupra plângerii iniţiale şi a declarat că la data sus menţionată a fost lovit doar de inculpatul VM pe fondul unei discuţii contradictorii .
Din cercetările efectuate a rezultat că la data de 09.07.2008 în jurul orelor 02,35 între partea vătămată şi inculpat – ambii taximetrişti- a intervenit o discuţie contradictorie generată de faptul că fiul părţii vătămate avusese anterior un incident cu acesta din urmă .
Cu această ocazie inculpatul s-a deplasat cu un autoturism în care se aflau mai multe persoane în zona în care staţiona partea vătămată şi i-a aplicat lovituri cu o bâtă, certificatul medicolegal stabilind că acestea au fost repetate – fractură de mandibulă şi numeroase echimoze .
Inculpatul VM pretinde că partea vătămată CM a fost cea care în repetate rânduri l-a ameninţat cu un cuţit şi a venit cu autoturismul în zona în care staţiona motiv pentru care, la ultima întâlnire cu acesta – produsă în zona Pieţei Centrale a aplicat numitului CM lovituri cu o scândură în zona feţei deoarece era urmărit de acesta .
Acest aspect a fost infirmat de martorul ocular CP care a precizat că inculpatul a provocat incidentul dintre părţi coborând înarmat cu o bâtă dintr-un autoturism în care se mai aflau alte patru persoane care nu au intervenit în scandal .
Totodată martorul audiat a indicat faptul că partea vătămată a fost lovită iniţial de inculpat după care numitul CM a trecut la urmărirea inculpatului care a fugit imediat după lovirea părţii vătămate .
În urma loviturilor primite numitului CM i-au fost provocate leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 45-48 zile îngrijiri medicale cu spitalizare .
În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art.181 alin.1 Cod penal şi se probează cu : sesizarea şi declaraţia părţii vătămate, declaraţii martori, certificat medico-legal, toate coroborate cu declaraţiile inculpatului . La individualizarea pedepsei instanţa va reţine că inculpatul a săvârşit fapta fără să fie provocat de partea vătămată în vreun mod, cât şi de leziunile cauzate şi numărul mare de zile de îngrijiri medicale şi deasemenea , mai ales de valorile sociale cărora le-a adus atingere , dreptul la sănătate şi integritate corporală , urmând să aplice inculpatului o pedeapsă cu amendă penală orientată peste minimul special prevăzut de lege instanţa apreciind că aplicarea unei pedepse cu caracter pecuniar este mai eficientă pentru îndreptarea inculpatului decât aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei care nu şi-ar atinge scopul , fiind posibil ca inculpatul în aceste condiţii să nu realizeze gravitatea faptei şi nici a pedepsei aplicate .
Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 631 Cod Penal a căror nerespectare are ca urmare înlocuirea amenzii cu pedeapsa închisorii . Instanţa având dispoziţiile art. 998 Cod Civil – ,, orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara ” ; art. 1169 Cod Civil – ,, cel ce face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească ” şi art 1170 CCiv – ,, dovada se poate face prin înscrisuri , prin martori , prin prezumţii , va admite pretenţiile civile formulate de partea vătămată , întrucât prejudiciul pe care l-a suferit ca urmare a agresiunii suferite , este dovedit de numărul mare de zile de îngrijiri medicale acordate , de asemenea de cheltuielile de spitalizare în sumă de 602,03 lei efectuate în perioada 09/11-07-2008 , în doar 3 zile , confirmă presupunerea rezonabilă că suma de 1000 lei solicitată cu titlu de daune materiale , chiar a fost cheltuită de partea vătămată pentru ameliorarea sănătăţii .
Mai mult partea vătămată nu a solicitat daune morale iar inculpatul nu contestat pretenţiile civile formulate atât de partea vătămată cât şi de partea civilă.
Pentru considerentele arătate mai sus va dispune obligarea inculpatului la plata despăgubirilor civile .
Deasemenea instanţa va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat pentru soluţionarea prezentei cauze potrivit cu dispoziţiile art. 191 alin. 1Cod Procedură Penală ;
Tags: vătămare corporală