Top

Furt

JUDECĂTORIA MOINEŞTI JUDEŢUL BACĂU

Dosar 8501/260/2010 Sentinţa penală nr.30/10.1.2011

Asupra cauzei penale de faţă,

Constată că prin rechizitoriul nr. /P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, a fost trimis în judecată inculpatul A C, pentru săvârşirea infracţiunii prev de art. 208 alin. 1 -209 alin. 1 lit. g şi i Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi 37 lit. b Cod penal.

Se arată în actul de sesizare al instanţei că în data de 08.06.2010, organele de poliţie au fost sesizate de către L A, despre faptul că în noaptea de 07/08.06.2010, persoane necunoscute au forţat o fereastră de la Grădiniţa nr. 1 şi au spart o uşă interioară care comunica cu Dispensarul Uman de unde au sustras anumite bunuri.

In urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că, în ziua de 07.06.2010, învinuitul A C s-a deplasat în satul Bucşeşti, corn. Poduri. La lăsarea întunericului s-a deplasat la clădirea din sat în care funcţionează grădiniţa şi dispensarul. A forţat o uşă laterală, prin dislocarea acesteia şi a pătruns în încăperea unde funcţionează grădiniţa, a căutat bani şi bunuri de valoarea, dar nu a găsit şi astfel nu a sustras nimic. în continuare a forţat o uşă interioară prin care grădiniţa comunică cu dispensarul. De aici a sustras 2 stetoscoape, un tensiometru, un aparat radio marca „Daewoo” şi mai multe cutii cu medicamente.

O parte din ambalajele cutiilor de medicamente, care erau voluminoase şi nu le putea masca bine în buzunare, le-a abandonat pe marginea DJ 117 Berzunţi-Poduri, lângă un rezervor, iar cu ocazia conducerii în teren au fost identificate şi fotografiate cutiile de medicamente provenite din furt.

Cu ocazia audierii, învinuitul a recunoscut faptele şi a declarat că obiectele sustrase le-a comercializat în mun. Adjud cu suma de 120 lei, bani pe care i-a cheltuit, iar medicamentele le-a aruncat.

1

Valoarea bunurilor sustrase din dispensar este de 500 lei, această unitate comunicând însă că nu se constituie parte civilă în cauză.

2. La data de 19.09.2010, cu ocazia hramului din satul Bucşeşti, învinuitul s-a deplasat din nou în sat. In jurul orelor 17:00 a escaladat gardul în curtea locuinţei părţii vătămate H E , prin grădina din spate. A forţat sistemul de închidere al unei ferestre şi a lovit cu piciorul rama, încercând să pătrundă în interior, însă fiind surprins de partea vătămată şi a fugit în livada din apropierea unde a încercat să se ascundă.

H E a reţinut fizionomia autorului şi 1-a recunoscut ulterior din fotografiile prezentate de organele de poliţie, pe învinuitul A C.

La aceeaşi dată, în jurul orelor 20:00 s-a deplasat de DJ 117 Bucşeşti-Poduri, a observat din stradă cum partea vătămată T J este preocupat de treburile gospodăreşti într-o anexă a locuinţei situată în partea dinspre drumul judeţean şi a escaladat gardul prin partea lateral dreaptă. A găsit uşa principală de acces în locuinţă descuiată, a căutat bani şi bijuterii într-un dulap de pe hol şi în primele camere, nu a găsit nimic şi a părăsit locuinţa prin locul în care a intrat.

In aceeaşi seară, în jurul orelor 21:00 s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate A M, situată în apropierea locuinţei lui T J, a observat că locuinţa nu este iluminată dinspre drumul judeţean, a escaladat gardul şi a forţat cu piciorul uşa din PVC cu geam termopan dinspre drumul judeţean. A căutat bani şi bunuri de valoare în living şi în două camere. A găsit într-un dulap mai multe bijuterii de aur pe care le-a sustras şi a părăsit locuinţa.

Cu ocazia audierii, învinuitul a declarat că bijuteriile le-a comercializat în mun. Braşov cu suma de 400 lei unor persoane necunoscute, bani pe care i-a cheltuit.

La faţa locului au fost identificate şi ridicate prin fotografiere, atât de pe rama exterioară a ferestrei părţii vătămate H E, cât şi din livingul locuinţei părtii vătămate AM, fragmente de urme de încălţăminte cu lungimea tălpii de 27 cm şi lăţimea de 9 cm, aparţinând unui singur tip de pantof sport „Adidas”. învinuitul poartă la încălţăminte mărimile 27,28 cm, dar declară că perechea de pantofi sport cu care era încălţat la data comiterii faptelor, s-a uzat şi a aruncat-o.

Starea de fapt prezentată este în concordanţă cu întreg materialul probator administrat în cauză.

La primul termen de judecată inculpatul A C arată că recunoaşte faptele astfel cum au fost ele descrise în rechizitoriu, îşi însuşeşte întregul material de urmărire penală, nu solicită alte probe şi solicită aplicarea dispoziţiilor art. 320 ind. 1 Cod procedură penală.

2

Din declaraţia inculpatului coroborată cu materialul de urmărire penală, instanţa reţine următoarele: în ziua de 07.06.2010, învinuitul ACs-a deplasat în satul Bucşeşti, corn. Poduri. La lăsarea întunericului s-a deplasat la clădirea din sat în care funcţionează grădiniţa şi dispensarul. A forţat o uşă laterală, prin dislocarea acesteia şi a pătruns în încăperea unde funcţionează grădiniţa, a căutat bani şi bunuri de valoarea, dar nu a găsit şi astfel nu a sustras nimic. In continuare a forţat o uşă interioară prin care grădiniţa comunică cu dispensarul. De aici a sustras 2 stetoscoape, un tensiometru, un aparat radio marca „Daewoo” şi mai multe cutii cu medicamente.

La data de 19.09.2010, cu ocazia hramului din satul Bucşeşti, învinuitul s-a deplasat din nou în sat. In jurul orelor 17:00 a escaladat gardul în curtea locuinţei părţii vătămate H E, prin grădina din spate. A forţat sistemul de închidere al unei ferestre şi a lovit cu piciorul rama, încercând să pătrundă în interior, însă fiind surprins de partea vătămată şi a fugit în livada din apropierea unde a încercat să se ascundă.

La aceeaşi dată, în jurul orelor 20:00 s-a deplasat de DJ 117 Bucşeşti-Poduri, a observat din stradă cum partea vătămată T J este preocupat de treburile gospodăreşti într-o anexă a locuinţei situată în partea dinspre drumul judeţean şi a escaladat gardul prin partea lateral dreaptă. A găsit uşa principală de acces în locuinţă descuiată, a căutat bani şi bijuterii într-un dulap de pe hol şi în primele camere, nu a găsit nimic şi a părăsit locuinţa prin locul în care a intrat.

în aceeaşi seară, în jurul orelor 21:00 s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate A M, situată în apropierea locuinţei lui T J, a observat că locuinţa nu este iluminată dinspre drumul judeţean, a escaladat gardul şi a forţat cu piciorul uşa din PVC cu geam termopan dinspre drumul judeţean. A căutat bani şi bunuri de valoare în living şi în două camere. A găsit într-un dulap mai multe bijuterii de aur pe care le-a sustras şi a părăsit locuinţa.

Martorul G I (fila 39) arată că a fost martor asistent la reconstituirea faptelor, şi a observat cum inculpatul s-a deplasat în satul Bucşeşti şi a indicat clădirea comună în care funcţionează Grădiniţa nr. 1 şi Dispensarul Uman, a indicat fereastra de unde a dislocat un canat din toc. Inculpatul a mai relatat de asemenea că a escaladat fereastra, a răvăşit bunurile în interiorul grădiniţei căutând bani, după care a forţa o uşă care i-a permis accesul în dispensarul uman, de unde dintr-un dulap de sticlă a sustras medicamente şi microapararură medicală. Inculpatul a mai precizat că a abandonat la faţa locului o pereche de şosete pe care le-a avut în mâini pentru a nu lăsa amprente. Ulterior inculpatul i-a condus pe DJ 117 Poduri la ieşirea din satul Bucşeşti unde, lângă rezervorul ce a aparţinut

3

CAP Prohozeşti a arătat locul unde a abandonat o parte din ambalajele medicamentelor. In continuare, inculpatul i-a condus în satul Bucşeşti, la imobilul cu numărul 156 aparţinând numitei HE, a indicat partea din spate, mai exact grădina unde a sărit în curte. A indicat fereastra din PVC cu geam termopan căreia i-a forţat sistemul de închidere şi unde a lovit cu talpa piciorului în toc, a relatat verbal că şi-a întrerupt activitatea infracţională întrucât a fost surprins de proprietară şi a fugit spre pădurea din apropiere, în continuare, inculpatul s-a deplasat în dreptul imobilului cu numărul 12 din satul Bucşeşti ce aparţine numitului T J a indicat partea lateral dreapta pe unde a sărit gardul în curtea locuinţei şi s-a deplasat pe uşa principală relatând că a găsit-o descuiată, a indicat şifonierul de pe hol şi cele două camere unde a căutat bani, fără să-i găsească. In continuare, inculpatul a traversat DJ şi s-a oprit în faţa imobilului cu nr. 13 ce aparţine părţii vătămate AM. A indicat locul pe unde a sărit gardul şi uşa PVC a casei pe care a izbit-o cu talpa piciorului, în interior a indicat livingul şi cele două camere unde a căutat bijuterii şi bani. A indicat dulapul din ce-a de-a doua cameră unde a găsit cutiile de unde a sustras bijuteriile. Martorul L G (fila 41), relatează aceleaşi aspecte. Faptele inculpatului, care în noaptea de 07/08.06.2010 a pătruns prin efracţie în Grădiniţa nr. 1 din satul Bucşeşti, de unde a încercat să sustragă bunuri, nereuşind, după care a pătruns prin efracţie în Dispensarul Uman din acelaşi sat de unde a sustras medicamente şi aparatură medicală, creând un prejudiciu de 500 lei nerecuperat; în ziua de 19.09.2010 a pătruns prin escaladare şi prin efracţie în locuinţele părţilor vătămate H E şi T J, de unde a încercat să sustragă bunuri, iar din locuinţa părţii vătămate A M a sustras bijuterii din aur în valoare de 700 lei, prejudiciu nerecuperat, reprezintă tot atâtea acte materiale ale unei fapte prevăzute de legea penală, săvârşită cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, şi care prezintă pericolul social al unei infracţiuni, motiv pentru care va fi calificată ca atare şi va fi aplicată inculpatului o pedeapsă cu închisoarea. La dozarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare legală prevăzute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului şi împrejurările concrete în care s-a comis infracţiunea. Se va avea de asemenea în vedere şi persoana inculpatului, care este recidivist postexecutoriu, însă a recunoscut fapta la primul termen de judecată şi a solicitat aplicarea art. 320ind. 1 Cod procedură penală.

Instanţa urmează a aplica inculpatului o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenţie, apreciind că prin executarea acestei pedepse vor fi atinse scopurile preventiv,educativ, dar şi coercitiv al acesteia prevăzute de art. 52

4

Cp, avându-se totodată în vedere şi faptul că se află în executarea unei alte pedepse.

Va interzice drepturile prev de art. 64 lit.a teza a Ii-a şi b Cod penal în condiţiile şi pe durata prev de art. 71 alin. 2 Cod penal.

Va lua act că inculpatul este arestat în altă cauză.

Sub aspectul laturii civile, instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile acordării de despăgubiri, respectiv există un prejudiciu, o faptă ilicită, legătura de cauzalitate dintre ele, vinovăţia făptuitorului, precum şi condiţia suplimentară a constituirii de parte civilă, astfel că în baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală şi 998-999 Cod civil, va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei către partea civilă A M reprezentând despăgubiri civile.

în baza art. 118 lit. e Cod penal, va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 500 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat de la Dispensarul Uman din corn. Poduri, sat Bucşeşti, jud. Bacău.

Va dispune plata onorariului de avocat din oficiu în sumă de 200 lei, pentru avocat S D I pentru cercetarea judecătorească, şi 200 lei pentru avocat P L pentru urmărirea penală din fondurile MJ către BA Moineşti.

în baza art. 191 alin.l C. pr. penală, va obligă inculpatul la cheltuieli judiciare către stat, din care 400 lei onorarii avocaţi oficiu.

5

Etichete: