Condiţiile impuse de art.5 alin.1 lit.c din Legea nr.7/1996 pentru înscrierile făcute în Cartea funciară
Prin cerea înregistrată sub nr. 5982/231/2006 pe rolul Judecătoriei Focşani petentul C. C. a contestat încheierea de respingere nr. 27/27.11.2006 emisă de O.C.P.I. Vrancea şi a solicitat admiterea plângerii şi intabularea dreptului de proprietate şi a dreptului de superficie.
Prin sentinţa civilă nr. 237/19.01.2007 Judecătoria Focşani a dispus respingerea plângerii ca neîntemeiată motivat de faptul că în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare intabulările se fac pe corpuri funciare, superficia grevând doar o parte a imobilului astfel încât nu poate fi înscrisă asupra terenului în întregime acest fapt constituind o piedică la intabulare.
S-a mai reţinut că nu este contestat dreptul la înscrierea dreptului soluţia era una tehnică şi constă în realizarea unei dezmembrări şi crearea a două corpuri funciare separate urmând ca asupra corpului în suprafaţă de 998 m.p., să se înscrie şi superficia.
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel petentul C.C. învederând că parcela asupra căreia se solicită intabularea dreptului de superficie este distinctă, fiind vorba de parcela nr. 690, faţă de parcelele 682, 683, 691 în care se află restul proprietăţii.
Tribunalul Vrancea prin decizia civilă 105/23.05.2007 a admis apelul, a schimbat sentinţa în sensul că a admis plângerea formulată împotriva încheierii de carte funciară nr. 27573/27.11.2006 formulată de contestatorul C.C. în contradictoriu cu intimatul O.C.P.I. Vrancea.
A desfiinţat încheierea de carte funciară nr. 27573/27.11.2006 şi a dispus înscrierea în cartea funciară a dreptului de superficie asupra suprafeţei de 998 m.p. În favoarea apelantului.
Pentru a pronunţa această hotărâre a reţinut următoarele considerente :
Atât instanţa de fond cât şi părţile au recunoscut că există dreptul petentului la intabulare singurul impediment fiind unul pur tehnic, şi anume faptul că parcela 690, în care se afla suprafaţa asupra căreia poartă dreptul de servitute al petentului apelant nu este identificată din punct de vedre cadastral, astfel cum prevede art. 81alin 4 din Ordinul nr. 2371/C/1997.
Mai reţine că disp. art. 50 alin. 1 din Legea 7/1996 nu prevede ca motiv de respingere a cererii de înscriere în cartea funciară faptul că documentaţia anexată este incompletă.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs intimata O.C.P.I. Vrancea criticând-o ca fiind nelegală pentru următoarele motive de recurs;
Motivul pentru care s-a respins de către registratorul de carte funciară cererea de înscriere înregistrată sub nr. 27573/27.11.2006 a fost faptul că în documentaţia cadastrală nu este identificată cadastral suprafaţa de 998 mp. În conformitate cu disp. art. 81 din Ordinul nr. 2371/C/1997 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor de carte funciară ale judecătoriilor.
Din interpretarea disp. art. 1 alin 3 şi 4, art. 42 alin 1 şi alin.2 teza I din Ordinul nr. 2371/C/1997 rezultă că operaţiunea de modificare este atât tehnico-cadastrală, trebuind întocmite documentaţiile cadastrale cât şi juridică sub dublu aspect: al înscrierilor efectuate în cartea funciară dar şi din punct de vedere al înscrisurilor care trebuie prezentate la biroul teritorial în scopul efectuării modificării imobilului în consecinţă, pentru înscrierea modificărilor este necesară şi prezentarea unei noi documentaţii cadastrale, cu atribuirea unui nou număr cadastral.
În cauză fiind vorba de un teren în suprafaţă de 998 m.p., categoria de folosinţă curţi, construcţii, deci de o parcelă în accepţiunea Legii 7/1996 grevată cu un drept de superficie, care constituie un corp de proprietate nou creat, mai întâi va opera dezlipirea de întreg, respectiv de suprafaţa de 4.600 mp., care a făcut obiectul înscrierii în carte funciară nr. 183 şi care se modifică în sensul micşorării întinderii acesteia, în urma operaţiunii de dezlipire, parcela respectivă devenind un corp de proprietate de sine-stătător căruia i se va deschide o carte funciară separată în baza unei documentaţii cadastrală avizată de oficiul teritorial, potrivit dispoziţiilor legale.
Prin decizia civilă nr. 406/2007 a Curţii de Apel Gl., a fost admis recursul pârâtului Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vn., şi a fost modificată sentinţa Tribunalului Vn., în sensul că a fost respins ca nefondat apelul declarat de C.C. împotriva sentinţei civile nr. 237/2007 a Judecătoriei Focşani.
Pentru a pronunţa această hotărâre Curtea a reţinut faptul că potrivit dispoziţiilor 5 alin. 1 lit. c din Legea 7/1996 modificată, pentru înscrierea în carte funciară este necesar ca documentaţia să individualizeze imobilul printr-un identificator unic, respectiv nr. Cadastral, iar contractul de vânzare cumpărare cu constituirea unui drept de superficie, autentificat sub nr. 4876/03.11.2006, nu individualizează parcela în suprafaţă de 998 m.p., pe baza unei documentaţii cadastrale pentru dezlipire.
Instanţa de apel a dispus desfiinţarea încheierii de respingere şi înscrierea în carte funciară a dreptului de superficie asupra suprafeţei de 998 m.p. în favoarea apelantului dar fără existenţa unei documentaţii cadastrale întocmită cu respectarea cerinţelor legale, practic nu se poate face înscrierea.
Mai mult chiar din cuprinsul contractului de vânzare cumpărare rezultă că beneficiar al dreptului de superficie nu este apelantul, ci o altă persoană C.M.
Pentru aceste considerente în baza dispoziţiilor art.312 alin.1 cod procedură civilă recursul a fost admis.