PROCEDURA SOMATIEI DE PLATA. CONDITII.
4. PROCEDURA SOMATIEI DE PLATA. CONDITII.
Prin Ordonanta nr.1716 din 6 decembrie 2002, Tribunalul Suceava – sectia comerciala si de contencios administrativ a admis plangerea debitorului M.A., obligand debitoarea SC „M.” SRL Solca sa-i plateasca in termen de 30 de zile suma de 64.414.207 lei, cu titlu de pret si dobanda aferenta acestei sume.
Cererea in anulare formulata impotriva acestei ordonante, de catre debitoare, a fost respinsa ca nefondata, de Tribunalul Suceava – sectia comerciala si de contencios administrativ prin sentinta nr. 23 din 8 ianuarie 2004.
Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond a retinut, in esenta, ca actele depuse de creditor indeplinesc conditiile prev. de art.1 din OG nr.5/2001, fiind dovedita o creanta certa, lichida si exigibila in conformitate cu art. 379 Cod civil.
Impotriva sentintei a declarat recurs debitoarea , care a criticat-o pentru nelegalitate, sustinand ca, eronat, s-a respins cererea in anulare, cata vreme nu sunt indeplinite cerintele art.1 din OG nr.5/2001, mai mult prima instanta a ignorat si probele administrate in cauza, in special raportul de expertiza.
Examinand recursul, ale carui motive au fost incadrate in disp.art.304 pct.9 Cod proc. civila, curtea l-a apreciat intemeiat.
Potrivit art.1 din OG nr.5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, in scopul realizarii de buna voie a creantelor certe, lichide si exigibile, ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract, constatat printr-un inscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti, prin semnatura, ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Ca atare, una din conditiile esentiale pentru declansarea acestei proceduri, este ca pretinsa creanta sa fie certa, lichida si exigibila.
Cum intre parti sunt evidente anumite neintelegeri cu privire la existenta vreunei creante, cu privire la unele raporturi contractuale intre parti si cum din copiile celor trei chitante de care se prevaleaza creditorul nu rezulta concret ce reprezinta sumele pretinse, cererea acestuia pe calea somatiei de plata apare neintemeiata.
Procedura somatiei de plata reprezinta o procedura de exceptie, in cadrul careia nu se pot administra probe, ci se examineaza actele sub aspectul indeplinirii celor trei conditii ale creantei necontestate de parti prin aparari de fond, pretentiile reclamantei putand fi analizate doar in cadrul unei actiuni de drept comun.
Ca atare, atata timp cat creanta nu este certa, lichida si exigibila, cererea privind somatia de plata nu poate fi admisa, motiv pentru care in temeiul art.304 pct.9 rap. la art. 312 Cod proc. civila, s-a admis recursul, s-a modificat sentinta si, in rejudecare, a fost admisa cererea in anulare, s-a anulat ordonanta atacata si in fond s-a respins ca nefondata cererea creditorului.
(Decizia nr. 86 din 17 februarie 2005)