Top

Nasterea intervenita în timpul casatoriei. Numele de familie al copilului

Înregistrarea tardiva a nasterii. Prezumtia de paternitate

Nasterea intervenita în timpul casatoriei. Numele de familie al copilului

Prin sentinta civila nr. 3282 din 29 noiembrie 2007 a Judecatoriei Roman a fost admisa cererea formulata de Primarul com. Sagna, jud. Neamt si s-a dispus înregistrarea tardiva în Registrul de Stare Civila tinut de Serviciul de Stare Civila din subordinea Primarului mun. Roman a nasterii minorei L.B.M., fiica din casatorie a pârâtilor L. (actualmente I.) S.E. si L.V., nascuta la 21 august 2004 în mun. Roman, domiciliata în com. Sagna, jud. Neamt.

Prin actiunea introductiva reclamantul a motivat ca mama minorei, respectiv pârâta L.S.E. nu a declarat nasterea, minora fiind identificata de Autoritatea tutelara din cadrul Primariei com. Sagna. Prin sentinta civila nr. 320 din 22 februarie 2004 a Judecatoriei Roman, definitiva prin decizia civila nr. 487/AC/2005 a Tribunalului Neamt s-a dispus desfacerea casatoriei dintre L.S.E. si L.V., sus-numita revenind la numele I. Reclamantul si-a modificat succesiv actiunea , chemând în judecata pe pârâtii L.B.M., L.V. si Primarul mun. Roman.

Admitând actiunea, instanta a retinut ca la data de 21 august 2004 în Spitalul mun. Roman a survenit nasterea minorei B.M., nasterea fiind declarata de mama L. (actualmente I.) S.E. – pârâta în cauza.

Pârâtii I.S.E. si L.V. s-au casatorit la 28 octombrie 1989, convenind ca numele comun în timpul casatoriei sa fie cel de L. În cursul anului 2003 pârâta formuleaza actiunea de divort, solutionata de Judecatoria Roman prin sentinta civila nr. 320 din 23 februarie 2004, prin care se desface casatoria si se dispune ca pârâta sa-si reia numele anterior, respectiv cel de I. Împotriva solutiei formuleaza apel pârâtul L.V., dar acesta este suspendat prin încheierea de sedinta din data de 14 mai 2004 a Tribunalului Neamt – Sectia civila. Prin decizia civila nr. 487/AC din 25 octombrie 2005 a Tribunalului Neamt se constata perimata judecarea apelului.

Între timp, însa, intervine nasterea minorei la data de 21 august 2004. Cum nasterea a intervenit înainte de a ramâne definitiva sentinta prin care s-a dispus desfacerea casatoriei, rezulta ca minora beneficiaza de prezumtia de paternitate, potrivit art. 53 Cod fam. De altfel, nu doar nasterea, ci si conceperea minorei se plaseaza în timpul casatoriei pârâtilor. În aceste conditii, minora are ca tata pe sotul mamei, chiar daca în cuprinsul certificatului medical constatator al nascutului viu nr. 1473 din 21 noiembrie 2006 pârâta nu a declarat care este tatal minorei. De asemenea, chiar daca în acest certificat s-a declarat numele de familie al minorei I., aceasta va purta numele comun al parintilor la data nasterii sale, respectiv cel de L.

Din cuprinsul raspunsului formulat de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor din cadrul Consiliului Local al mun. Roman în urma verificarilor solicitate de instanta a rezultat ca solicitarea reclamantului este întemeiata. De asemenea , în urma expertizarii medico-legale a minorei a rezultat ca aceasta poate avea ca data a nasterii ziua de 21 august 2004.

În consecinta, având în vedere ca nasterea minorei a survenit în timpul casatoriei dintre pârâtii I.S.E. si L.V., iar numele comun al acestora a fost cel de L., instanta a admis cererea formulata de Primarul com. Sagna si a dispus înregistrarea tardiva a nasterii minorei în Registrul de Stare Civila al Serviciului din subordinea Primarului mun. Roman.

Etichete: