Top

Întreruperea executării pedepsei închisorii în condiţiile art.455 cu referire la art.453 alin.1 lit. c Cod procedură penală. Condiţii de admisibilitate

Prin sentinta penala nr.87 din 13.01.2009 a Judecatoriei Iasi a fost respinsa, ca fiind nefondata, cererea de întrerupere a executarii pedepsei închisorii, formulata de condamnatul R.C. Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a avut în vedere motivele invocate în cererea formulata, respectiv faptul ca familia sa se afla într-o situatie deosebita, parintii sai fiind batrâni si grav bolnavi, neavând nici un alt sprijin cu exceptia petentului, precum si concluziile referatului de ancheta sociala nr.36 din 07.01.2009 întocmit de Primaria com. Miclesti, jud.Vaslui si aflat la dosarul cauzei, din care rezulta ca familia petentului – condamnat este formata din mama sa si doua surori, una în vârsta de 14 ani si una în vârsta de 12 ani, tatal petentului fiind decedat. Mai rezulta ca familia petentului detine o locuinta formata dintr-o camera si un hol, iluminata electric si încalzita cu lemne, veniturile familiei fiind reprezentate de alocatiile de stat ale copiilor, alocatia monoparentala si ajutor social. Se mai retine în referatul de ancheta sociala ca tatal petentului a fost luat în evidenta cabinetului medical cu TBC, anterior decesului, dar ca restul membrilor familiei nu sunt luati în evidenta cu afectiuni cronice, întrucât nu s-au prezentat la control de specialitate.

Concluziile membrilor comisiei ce a întocmit referatul de ancheta sociala au fost în sensul ca nu este absolut necesara prezenta petentului – condamnat la domiciliu, absenta sa neavând consecinte grave asupra familiei, cu atât mai mult cu cât nu realizeaza nici un venit si nu cunoaste nicio meserie, fiind absolvent de doua clase primare.

Având în vedere concluziile referatului de ancheta sociala anterior-mentionat, instanta a constatat ca familia condamnatului se afla într-o situatie grea din punct de vedere financiar, dar ca aceasta este o situatie perpetua si care nu ar putea fi rezolvata prin prezenta la domiciliu a petentului – condamnat, acesta nerealizând nici un fel de venit si neavând ocupatie si ca – din punct de vedere al sanatatii membrilor familiei petentului – acestia sunt aparent sanatosi, nefiind luati în evidenta cu boli cronice. Raportat la aceste considerente, instanta a apreciat ca nu exista nicio împrejurare speciala care sa impuna întreruperea executarii pedepsei închisorii aplicata petentului, constatând astfel ca cererea de întrerupere a executarii pedepsei închisorii formulata de catre acesta este neîntemeiata, urmând a o respinge ca atare.

Etichete: