Top

Dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 30 de ani.

Reclamantii C.M., P.M., M.A., R.L., S.E., R.P., U.M., F.M., F.N., I.A. au chemat în judecata Mun.Husi prin primar, solicitând instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa constate ca autorii lor U.G. si U.R. au dobândit prin uzucapiunea de 30 de ani, dreptul de proprietate asupra imobilului format din casa de locuit si teren aferent situat în mun.Husi.

În motivarea actiunii, reclamantii au aratat ca, conform certificatului de mostenitor din anul 2004, ei au mostenit imobilul în cauza, iar autorii lor la rândul lor l-au cumparat cu mult timp înainte de nasterea reclamantilor, iar ei nu cunosc de la cine si nici nu detin acte de proprietate. Autorii lor au locuit în acest imobil din anul 1942, l-au înscris în evidentele fiscale, l-au stapânit în mod public, netulburat, continuu si sub nume de proprietar.

Instanta a retinut ca autorii reclamantilor au stapânit casa de locuit si terenul aferent mai bine de 30 de ani, comportându-se ca adevarati proprietari, aducând imobilului o serie de îmbunatatiri de-a lungul timpului. Defunctii au înscris imobilul în evidentele fiscale si au achitat toate taxele aferente acestuia.

Pe baza acestei situatii de fapt, instanta a considerat ca sunt îndeplinite disp.art.1846, 1847 si 1890 cod civ. si a admis actiunea.

(sent.civ.nr.17/6.01.2009)

Etichete: