Top

Plangere contraventionala. Nulitatea procesului verbal de contraventie.

Petentul , in termen legal, a formulat plangere impotriva procesului verbal de contraventie seria H nr.028436 din 13 ianuarie 2005 incheiat de Serviciul Politiei de Frontiera Berezeni, prin care a fost sanctionat contraventional cu amenda in suma de 1.200.000 lei, pentru savarsirea contraventiei prev.de art. 40 lit.f din O.G nr.44/1997 , solicitand anularea acestuia si exonerarea de plata amenzii.

S-a retinut in sarcina petentului ca , in ziua de 13 ianuarie 2005, circula pe raza comunei Berezeni, cu autoturismul proprietate personala si nu detinea pentru animalele transportate certificat de sanatate si de adeverinta sanitar-veterinara.

Verificand legalitatea procesului verbal de contraventie, precum si exceptia invocata de aparatorul petentului, instanta constata ca procesul verbal de contraventie nu a fost semnat de organul constatator.

Potrivit dispozitiilor art. 17 din Ordonanta nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor “ lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal, nulitate care se constata si din oficiu”.

(Sentinta civila nr.245 din 12 septembrie 2007).

Tags: