Top

Procedura somaţiei de plată. Inadmisibilitate

Prin cererea formulata de creditoarea SC HELOS SA , a solicitat emiterea unei somatii de plata pentru suma de 911.910.804 lei reprezentând contravaloare facturi si penalitati aferente în contradictoriu cu debitoarea SC ISPAT SIDEX SA Galati, invocând disp.O.G. 5/2001.

Debitoarea a sustinut ca facturile emise nu au fost stampilate si semnate si nici nu s-a prevazut clauza penala.

Tribunalul Galati – Sectia Comerciala si de Contencios-Administrativ, prin s.c. nr. 1255 / 27.09.2004 a respins cererea de emitere a somatiei de plata.

S-a retinut ca, în cadrul procedurii necontencioase a somatiei de plata, judecatorul nu administreaza probe, nu judeca pricina, ci doar „pipaie” fondul, examineaza actele, explicatiile si lamuririle partilor.

Obiectiile formulate de catre debitoare referitoare la faptul ca nu s-a onorat comanda, iar facturile emise nu poarta semnatura si stampila cumparatoarei, confera cererii creditoarei un caracter contencios si impun administrarea de probe specifice unui proces purtat în conditiile dreptului comun, o cercetare a aspectelor invocate echivalând deja cu judecata fondului, creanta fiind contestata.

În aceste conditii, cererea de emitere a somatiei de plata întemeiata pe disp.O.G. 5/2001 nu poate fi admisa, creditoarea putând sa solicite pretentiile pe calea dreptului comun.

Etichete: