Top

Modalitatea de verificare a vitezei de circulatie in cazul contraventiilor rutiere

Domeniu: Circulatie rutiera

Tip: sentinta

Nr. 167/21.02.2008

Autor: Judecatoria Adjud, complet civil

Modalitatea de verificare a vitezei de circulatie in cazul contraventiilor rutiere.

Petentul P.I.D. a contestat procesul verbal emis de IPJ Vrancea, prin care a fost amendat cu suma de 78 lei, sanctionat cu 2 puncte penalizare, pe motiv ca la data de 13.10.2007, orele 1600 ,in Adjud, pe str. Republicii, a condus autoturismul marca VW in zona de limitare a vitezei la 50 km/h in localitate, cu viteza de 68 Km/h, inregistrata cu aparatul radar, fapta ce constituie contraventie conform art.121 alin.1 din H.G. nr.1391/2006.

In motivarea plangerii petentul a aratat ca nu a circulat cu viteza mentionata in procesul verbal, astfel ca nu se face vinovat de savarsirea faptei pentru care a fost sanctionat.

Plangerea petentului a fost admisa, cu consecinta anularii procesului verbal de contraventie si exonerarea petentului de plata amenzii, retinandu-se ca potrivit art. 121 alin. 1 din H.G.nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr.195/2002 conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare. Conform alin. 2 nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Desi in procesul verbal agentul constatator a mentionat ca inregistrarea vitezei s-a facut cu aparatul radar, in cauza nu a putut fi verificat acest aspect, intrucat intimata nu a pastrat fotografia radar, desi petentul a formulat plangere contraventionala direct la intimata, astfel ca aceasta a luat cunostinta de contestatie si trebuia sa pastreze fotografia.

Textul de lege, privind modalitatea de constatare a nerespectarii regimului de viteza, a fost instituit tocmai pentru a asigura inregistrarea vitezei reale cu care circula conducatorii auto, inregistrare care sa poata fi verificata in cazul contestarii acesteia.

Etichete: