Top

PROCEDURA CIVILA

TITLU-Procedura civila

DOMENIU ASOCIAT- Ordonanta Presedintiala

TIP DOCUMENT-sentinta civila

NUMAR DOCUMENT-4513

DATA-05.09.2007

Reclamanta SC M.I. SRL a solicitat instantei in contradictoriu cu paratul P.V. ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea acestuia din urma la sistarea lucrarilor de constructie pe care le-a efectuat in beciul imobilului pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti ce urmeaza a se pronunta in cauza si care face obiectul unui alt dosar .

La termenul din 05.09.2007 instanta a constatat ca reclamanta este decazuta din dreptul de a solicita modificarea cererii de chemare in judecata, in conformitate cu dispozitiile art. 132 C.p.civ. si a apreciat ca in conformitate cu dispozitiile art. 134 C.p.civ. prima zi de infatisare este ziua cand partile, legal citate, pot pune concluzii, indiferent daca la acel termen partile au pus sau nu concluzii. Imprejurarea ca la termenul anterior reclamantul a inteles sa solicite acordarea unui nou termen pentru a lua la cunostinta de actele depuse intre termene la dosar nu conduce la concluzia ca acesta nu ar fi putut pune concluzii la acel termen, ci numai ca a preferat sa nu o faca. Pozitia reclamantei fata de gestionarea propriei cauze nu este insa de natura sa schimbe caracterul primei zile de infatisare .

Prin sentinta civila nr. 4513 din 05.09.2007 Judecatoria Braila a respins cererea ca ramasa fara obiect.

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca lucrarile de constructie a caror sistare s-a solicitat a fost finalizata pe parcursul desfasurarii procesului .

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta, care a criticat-o pentru nelegalitate, intrucat a depus o cerere de modificare a actiunii, in sensul de a se judeca cererea pe calea dreptului comun in loc de ordonanta presedintiala, cerere ce a fost respinsa de instanta de fond cu motivarea ca la acea data partile nu se mai aflau la prima zi de infatisare cand partile legal citate pot pune concluzii .

Prin decizia civila nr. 161 din 22.10.2007, Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul declarat de reclamant, considerand neintemeiate criticile aduse hotararii . Astfel, acesta a apreciat ca instanta de fond a retinut in mod corect ca potrivit dispozitiilor art. 134 C.p.civ. prima zi de infatisare este data cand partile legal citate pot pune concluzii, termen care a fost la data de 29.08.2007, cand partile au fost legal citate, reprezentate de avocati, iar paratul a depus intampinare si nu termenul din 05.09.2007, cand cauza s-a judecat in fond. Totodata, instanta de control judiciar a apreciat ca reclamanta interpreteaza in mod gresit dispozitiile art. 134 C.p.civ., in sensul ca prima zi de infatisare este atunci cand partile pot pune concluzii pe fondul cauzei .

Etichete: