Top

Revendicare imobiliara

SENTINTA CIVILA NR.2898
Sedinta publica din 06 noiembrie 2008

A. ASUPRA CAUZEI CIVILE DE FATA:

1. Reclamantele ……. au formulat o actiune in revendicare in contradictoriu cu parata …….., solicitand ca aceasta din urma sa fie obligata sa le lase in deplina proprietate si posesiune o suprafata de 1600 m˛ pe care ar fi mostenit-o de la autorul lor ………….. Initial, aceasta actiune a fost timbrata cu 16 lei taxa judiciara de timbru si 0.3 lei timbru judiciar (filele 4 – 7 dosar).
2. La termenul din data de ……….., reclamantele prezente in instanta prin aparator, au precizat ca valoarea terenului este de 16.000 lei, instanta de judecata punandu-le in vedere sa isi timbreze actiunea la valoare.
3. Ulterior, la termenul din ………….., instanta de judecata a pus din nou in vedere reclamantelor sa timbreze actiunea la valoare, indicand si cuantumul taxei de timbru (1043 lei).
4. La data de …………., reclamantele au depus la dosar precizari scrise in care au aratat ca “din eroare” valoarea terenului indicata anterior este de 16.000 de lei, in realitate aceasta fiind de 8000 de lei, depunand la dosar o taxa de timbru de 520 de lei (fila 34 dosar).

B. ANALIZAND ARGUMENTELE SI SUTINERILE PARTILOR, PRECUM SI MATERIALUL PROBATOR AFLAT LA DOSARUL CAUZEI, INSTANTA RETINE URMATOARELE:

5. Valoarea initiala a obiectului cererii a fost de 16.000 de lei, valoare indicata de catre reclamante la termenul din 05.06.2008, termen la care au fost prezente personal si asistate de catre aparatorul ales. Aceasta valoare nu a fost contestata sau rectificata la termenul urmator de judecata, precizarile din data de …………. venind doar dupa ce instanta a indicat exact cuantumul taxei judiciare de timbru. Pentru aceste motive, se apreciaza ca indicarea unei valori de initiale de 16.000 de lei nu a fost rezultatul unei erori, ci a reprezentat evaluarea initiala a reclamantelor.
6. Potrivit art. 35(3) teza ultima din Ordinul Ministerului Justitiei nr. 760/1999 “cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate, dupa înregistrarea actiunii sau a cererii, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.” In urma reducerii valorii obiectului pricinii, taxa judiciara care trebuia platita era in continuare cea stabilita de catre instanta la termenul din 11.09.2008, respectiv 1043 de lei.
7. Presupunand totusi ca valoarea initiala a fost rezultatul unei erori, totusi instanta constata ca si pentru valoarea de 8000 de lei, taxa judiciara de timbru este insuficienta. Astfel, acestei valori ii corespunde o taxa de timbru de 564 de lei si un timbru judiciar de 3 lei. Pana la acest moment, reclamantele au platit doar 536 de lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar, astfel ca si in acest caz se impune anularea cererii. Totodata, avand in vedere ca obiectul actiunii nu este divizibil, instanta nu poate face aplicarea nici a dispozitiilor 35(6) din Ordinul MJ 760/1999 privitoare la solutionarea cererii proportional cu taxa judiciara achitata.

Etichete: