Top

Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Guvernul a modificat şi completat normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a explicat că una din modificări vizează modalitatea de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor proveniţi din naşteri multiple.

”În cazul naşterii de gemeni, familia va primi, pentru primul copil, indemnizaţia în cuantum de 600 de lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei; începând cu cel de-al doilea copil, va primi indemnizaţia de 600 de lei” a declarat ministrul Sârbu.

De această măsură vor beneficia 1.726 de familii cu 2 gemeni şi 20 de familii, care au câte 3 gemeni, aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale.

Marian Sârbu a mai afirmat că a fost reglementată şi acordarea indemnizaţiei în cazul în care mama nu a realizat venituri în ultimele 12 luni urmând cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar.

Ministrul Muncii a precizat că familiile care beneficiază de indemnizaţiile pentru creşterea copiilor vor primi banii retroactiv, începând de la data adoptării legilor care stabilesc acordarea acestor indemnizaţii.


Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 09.09.2009