Top

Facilităţi acordate angajatorilor care încadrează în muncă şomeri

GUVERNUL ROMANIEI

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, unele facilităţi ce vor fi acordate angajatorilor care încadrează în muncă şomeri, a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate astăzi de Executiv, angajatorii care încadrează în muncă şomeri, în cursul anului 2010, vor putea beneficia, pe o perioadă de 6 luni, de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale aferente şomerilor încadraţi, datorate de angajatori potrivit legii.

„Preocuparea de bază a Guvernului este legată de locurile de muncă ale cetăţenilor români. Sperăm ca printr-o asemenea măsură să poată fi create aproximativ 50.000 de locuri de muncă şi să putem menţine şomajul în limite controlabile”, a declarat premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a menţionat că în luna februarie şomajul s-a menţinut la nivelul lunii ianuarie, respectiv la 8,1%.

„Sperăm ca şi prin măsura de astăzi să putem ajuta economia românească şi firmele, să putem ajuta oamenii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Această măsură nu este una izolată, ea este parte a unui pachet care vizează susţinerea mediului de afaceri, susţinerea economiei naţionale, pentru a putea depăşi mai uşor această perioadă de criză şi pentru a pregăti relansarea economică”, a mai afirmat primul-ministru.

În acest sens, premierul a subliniat măsurile deja adoptate, respectiv: acordarea celui mai mare procent din PIB pentru investiţii, din ultimii 10 ani, menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, păstrarea TVA, nemajorarea contribuţiei de asigurări sociale, menţinerea măsurii privind impozitarea profitului reinvestit, declanşarea Programului Rabla într-o nouă formulă, restructurarea Programului Prima casă, adoptarea Programului Renaşterea Satului Românesc, care vizează construcţia a 25.000 de locuinţe în mediul rural, aplicarea schemelor de ajutor de stat şi ajutor de minimis pentru sprijinirea firmelor.

Condiţiile pe care angajatorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste facilităţi sunt de a încadra, indiferent de tipul contractului, persoane din rândul şomerilor pe locuri de muncă nou create, nu vacante, şi de a menţine în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.

Angajatorii vor beneficia de scutirea la plată a contribuţiilor de asigurări sociale aferente şomerilor dacă angajează persoane provenind din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni înaintea deciziei de angajare şi care nu au avut raporturi de muncă cu respectivii angajatori în ultimele 6 luni premergătoare angajării.

„Este o măsură pe care o salut. Mulţumesc ministrului Muncii, ministrului Finanţelor, celorlalţi colegi care au contribuit la elaborarea ei. Este o dovadă a faptului că acest Guvern are în permanenţă în atenţie măsurile care vizează susţinerea locurilor de muncă”, a mai afirmat primul-ministru.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, a precizat că, potrivit acestui act normativ, angajatorii vor fi scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate, potrivit prevederilor legale, de angajatori. De asemenea, ministrul Muncii a precizat că analiza realizată de minister privind acordarea acestor facilităţi pentru angajarea a 50.000 de persoane arată că aplicarea măsurii va conduce la o reducere a cheltuielilor bugetului de şomaj cu aproximativ 235 de milioane de lei, o diminuare a tuturor bugetelor sociale de circa 183 de milioane de lei, astfel încât, se va realiza o economie la nivelul bugetului general consolidat.

Actul normativ aprobat de Guvern a fost discutat anterior cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Economic şi Social, şi a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 23.02.2010