Guvernul a aprobat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice
Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând să fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă, astfel încât să intre în vigoare începând cu ianuarie 2011, a afirmat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
„Această lege este necesară României şi românilor. Este nevoie de o nouă lege a pensiilor în România care, pe de o parte, să asigure susţinerea acestui sistem pe termen mediu şi lung, şi în acelaşi timp, să îi asigurăm pe cei care astăzi contribuie la sistemul de pensii că vor primi o pensie atunci când vor ajunge la vârsta la care să beneficieze de acest drept”, a declarat şeful Executivului.
Premierul Emil Boc a explicat că în cazul în care ar fi menţinut actualul sistem de pensii, bugetul public de pensii ar trebui împrumutat pentru ca drepturile pensionarilor să poată fi plătite. Drept argument, primul-ministru a arătat că în 2009 bugetul de stat a împrumutat bugetul de pensii cu 1,5 miliarde de euro, iar în 2010, cu 1,7 miliarde de euro.
Conform primului-ministru, în actualul sistem de pensii există abuzuri care vor fi corectate prin noua lege a pensiilor.
Astfel, în ceea ce priveşte numărul pensionărilor de invaliditate, primul-ministru a precizat că s-a înregistrat o creştere masivă în perioada 2001-2009, respectiv de la 600.000 la 900.000 de persoane. „S-a înregistrat o creştere de 50%, în această perioadă, din cauza faptului că actualul sistem permite unor persoane să beneficieze fraudulos de pensii de invaliditate, deşi condiţiile medicale nu justifică acest tip de pensionare. Dorinţa noastră este să stopăm abuzurile şi să-i recompensăm pe cei care au cu adevărat nevoie de un sprijin de la stat pentru susţinerea, prin pensie de invaliditate, a situaţiei pe care o au”, a afirmat primul-ministru.
De asemenea, primul-ministru a anunţat că a crescut şi numărul pensionărilor anticipate, numai în anul 2009 înregistrându-se 115.000 de pensionări anticipate parţial. “Am introdus un mecanism prin care să disciplinăm, practic, sistemul pensionărilor anticipate şi să nu încurajăm, noi ca stat, acest mecanism”, a explicat primul-ministru.
În ceea ce priveşte cuantumul pensiilor din sistemul public, şeful Executivului a subliniat că în prezent există un raport „profund inechitabil” între cea mai mică pensie şi cea mai mare pensie din sistemul public de pensii din România, respectiv de 1 la 100.
„Cea mai mică pensie din România este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei. De peste 100 de ori mai mare. Acest sistem inechitabil nu mai poate continua”, a declarat primul-ministru.
Unul dintre principiile de bază pe care se bazează proiectul privind sistemul unitar de pensii publice este cel al contributivităţii, astfel încât pensia să fie proporţională cu contribuţia avută la sistem. „Aplicarea principiului contributivităţii înseamnă eliminarea privilegiilor şi discriminărilor care există în momentul de faţă”, a afirmat primul-ministru, arătând că proiectul de lege vizează recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivităţii în termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a legii. „Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale sunt între 500 şi 800 de milioane de euro”, a spus primul-ministru.
Premierul a dat asigurări că, urmare a aplicării noii legi, majoritatea covârşitoare a pensiilor aflate în plată nu vor scădea, simulările arătând că vor fi diminuate doar 15% dintre pensiile speciale. Din cele aproximativ 5,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 180.000 sunt pensii speciale. Aproximativ 85% dintre aceste pensii speciale din armată, poliţie şi servicii speciale au un cuantum de până la 30 de milioane de lei vechi, iar acestea nu vor fi diminuate după recalculare, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii. „Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi de 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă. A fost un regim discriminatoriu. Ai contribuit pentru o pensie de 20 de milioane de lei vechi, dar, ai pus ca venit în ultima lună 100 de milioane de lei vechi şi, în consecinţă, în loc să primeşti o pensie de 20 de milioane de lei vechi, ai primit o pensie de 80 de milioane de lei vechi reprezentând 80% din 100 de milioane cât ţi-ai pus venituri în ultima lună”, a explicat primul-ministru. Persoanele cărora le vor fi diminuate pensiile după recalculare nu vor fi obligate să returneze sumele de bani pe care le-a primit în plus, în trecut, a mai spus primul-ministru.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihail Şeitan a afirmat că proiectul de lege prevede continuarea creşterii graduale şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2030. Mihail Şeitan a arătat că decizia are în vedere creşterea speranţei de viaţă la pensionare, indicator care, în 2030 va fi de 16 ani pentru bărbaţi şi 20 de ani pentru femei.
În ceea ce priveşte personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, proiectul de act normativ stabileşte creşterea vârstelor de pensionare de la 55 de ani în prezent, la 60 de ani până în 2030.
De asemenea, în ceea ce priveşte extinderea plăţii CAS-ului, prin acest proiect de act normativ, ministrul Muncii a precizat că CAS –ul se va plăti pentru angajaţii care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor sau convenţie civilă. „Dacă o persoană are carte de muncă şi drepturi de autor, va plăti CAS doar pentru cartea de muncă”, a mai precita ministrul Mihail Şeitan.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 10.02.2010