Top

Guvernul a restructurat şi extins programul Prima casă

GUVERNUL ROMANIEI

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o Hotărâre prin care se restructurează şi extinde Programul Prima casă, astfel încât accentul să fie pus pe stimularea construcţiei de locuinţe noi, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a precizat că pentru acest an plafonul garanţiilor guvernamentale alocat acestui Program este de 700 de milioane de euro.
Premierul a menţionat că se va aplica, în continuare, mecanismul garanţiilor guvernamentale pentru sprijinirea persoanelor care doresc să achiziţioneze prin Programul „Prima casă” o locuinţă deja finalizată sau o locuinţă aflată în stadiul de construcţie „la roşu”. În aceste cazuri, plafonul individual de garantare este echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro, a menţionat primul-ministru.
Premierul a punctat din nou avantajele acestui Program guvernamental pentru beneficiari. “Cei care astăzi plătesc 200 – 300 de euro chirie, cu aceşti bani pot să-şi plătească rata la casă, la o bancă şi să aibă o locuinţă în proprietate. Mai mult decât atât, avansul minim pe care îl cerem este de 5% şi nu cum este în jur de 25 – 30%, în cazul creditelor ipotecare, fără a mai fi nevoie de garanţii suplimentare, pentru ca statul să instituie o garanţie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.
Actul normativ introduce o serie de elemente noi. Astfel, pentru locuinţele noi, care urmează să fie construite în baza autorizaţiilor de construire eliberate după data intrării în vigoare a hotărârii adoptate astăzi de Guvern, este prevăzut un plafon individual de garantare de până la 70.000 de euro, a adăugat şeful Executivului.
Pentru construirea de locuinţe de către asociaţii fără personalitate juridică, constituite din minimum 7 beneficiari, în baza autorizaţiilor de construire eliberate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se vor acorda garanţii guvernamentale în limita unui plafon individual de 75.000 de euro.
„Modificările aduse Programului Prima casă pun accent pe construcţia de la zero a locuinţelor, cu efect multiplicator în economie, care să stimuleze crearea de noi locuiri de muncă şi să aducă mai multe resurse activităţii economice într-o perioadă încă dificilă din punct de vedere economic”, a declarat primul-ministru.
În ceea ce priveşte acordarea de garanţii pentru construcţia de locuinţe noi şi pentru construcţia de locuinţe pentru asociaţii, ministrul Finanţelor a precizat că persoanele care beneficiază de acest sprijin „vor primi o garanţie, cu care merg la bancă, iar banca va vira banii pe stadii de execuţie”. De asemenea, ministrul Sebastian Vlădeascu a explicat că una dintre condiţiile pentru acordarea garanţiilor guvernamentale asociaţiilor care doresc construirea de locuinţe în comun, este deţinerea unui teren.
Atât primul-ministru cât şi ministrul Finanţelor au precizat că vor fi menţinute reglementările din cadrul acestui Program cu privire la dobânda la care se acordă creditele, avansul pe care beneficiarii împrumuturilor garantate de stat trebuie să le prezinte.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 17.02.2010