Top

Guvernul a modificat OUG privind regimul străinilor în România

GUVERNUL ROMANIEI

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat că reglementările adoptate de Guvern respectă Convenţia Schengen, care acordă României dreptul, ca stat membru UE, de a formula excepţii de la traficul normal al frontierei.

În conformitate cu normele comunitare şi în contextul creat prin instituirea regimului de mic trafic de frontieră şi, respectiv, prin aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, începând cu 26 februarie 2010, se impune completarea în regim de urgenţă a legislaţiei referitoare la regimul străinilor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a declarat că permisele de mic trafic de frontieră se eliberează de către misiunile diplomatice consulare ale României din Cahul, Bălţi şi Chişinău. „Procedura este simplă: depui cererea, este verificată din partea română de către Oficiul Român pentru Imigrări, în baza de date Schengen, colegii moldoveni verifică condiţiile lor, lista ajunge la Compania Naţională de Investiţii – care a primit deja dispoziţie să tipărească primele 350.000 de permise; aici se va face şi personalizarea, urmând ca în consulatele din Chişinău, Cahul, Bălţi consulii să aplice pe poză timbrul”, a afirmat Vasile Blaga.

Oficiul Român pentru Imigrări emite avizul în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării, iar autorităţile moldovene au obligaţia de a verifica dacă cetăţenii care au depus cererile locuiesc de cel puţin un an în localităţile respective. Termenul de eliberare a permiselor de mic trafic este de maxim 60 de zile.

Ministrul Vasile Blaga a mai precizat că măsurile cuprinse în actul normativ aprobat astăzi acordă facilităţi unui număr de aproximativ 1.250.000 de cetăţeni din 361 de localităţi din Republica Moldova, care au domiciliul situat la cel mult 50 km distanţă de frontiera cu România.


Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 23.02.2010