Top

Sprijin pentru beneficiarii fondurilor structurale

Executivul a aprobat astăzi, prin Hotărâre de Guvern, normele de implementare a Programului de sprijin şi criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească finanţate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate României, programul devenind astfel funcţional, a declarat la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Actul normativ adoptat astăzi stabileşte plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în 2010, care sunt la nivelul sumei de 300 milioane euro”, a afirmat Sebastian Vlădescu.

Finanţarea garantată în cadrul programului este de 80% din valoarea creditului, care poate fi în euro sau lei. Perioada de tragere a finanţării este de maxim 4 ani.

Procedura de selecţie a băncilor finanţatoare se va realiza în conformitate cu prevederile ordonanţei 34/2006.

Actul normativ stabileşte totodată şi criteriile de eligibilitate pe care solicitanţii trebuie să le îndeplinească. Aceştia trebuie să aibă un contract eligibil, spre a fi finanţat din fonduri europene.

Programul se va desfăşura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Fiecare beneficiar de proiect va organiza o procedură de selecţie a finanţatorului, după care dosarul va fi trimis la Fond spre a fi aprobat, urmând ca banca să finanţeze proiectul pe baza garanţiei, a precizat ministrul.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă, Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească finanţate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate României, iar pe 1 martie, Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.

Beneficiarii acestui sprijin pot fi autorităţile locale, instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate sau institute de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructură din domeniul cercetării şi dezvoltării şi operatorii regionali de servicii de alimentare cu apă şi canalizare care implementează proiecte finanţate în cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operaţional Sectorial „Mediu”.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 03.03.2010