Top

Modificarea Legii ANL şi aprobarea Programului Renaşterea Satului Românesc

GUVERNUL ROMANIEI

Guvernul a decis reducerea de la 3 ani la 1 an a termenului după care chiriaşii ANL pot opta pentru cumpărarea locuinţelor construite prin Programul derulat de această instituţie, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. În acest sens, Executivul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Locuinţe.

„Prin acest act normativ, Guvernul facilitează cumpărarea locuinţelor construite prin ANL, locuite acum de chiriaşii tineri”, a afirmat ministrul Elena Udrea.

De asemenea, adoptarea actului normativ are ca scop atragerea de fonduri la bugetul ministerului pentru construirea de noi locuinţe, având în vedere că prin vânzarea locuinţelor ANL, ministerul estimează atragerea la buget a unei sume de aproximativ 500 milioane de euro, a mai precizat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

“Ministerul estimează că se vor vinde, în următoarea perioadă, 22.000 de locuinţe, iar, în urma vânzării acestora, se vor putea construi alte 22.000 de locuinţe. Pe lângă sumele obţinute din vânzarea acestor locuinţe, există şi alocarea bugetară pentru construirea de locuinţe prin programul ANL, ţinta fiind de 100.000 de locuinţe pentru tineri, în mandatul acestui guvern”, a afirmat ministrul Elena Udrea.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi a mai fost aprobată Hotărârea de Guvern privind Programul “Renaşterea Satului Românesc – 10 case pentru specialişti”. Potrivit actului normativ, fiecare autoritate locală din mediul rural va putea solicita Ministerului Dezvoltării construirea a câte 10 case pentru specialiştii care profesează în localităţile respective.

Ministrul Dezvoltării a precizat care vor fi caracteristicile tehnice ale acestor tipuri de locuinţe. Aceste locuinţe vor fi construite pe o suprafaţă de 100 – 120 mp, vor avea 2-3 camere şi minimum 500 mp de teren. De asemenea, ministrul Udrea a menţionat că acestea vor fi locuinţe de serviciu, ocupate pe perioada contractului de muncă şi nu vor putea fi ulterior cumpărate. În cazul în care autorităţile locale vor percepe chirie, aceasta nu poate depăşi valoarea de administrare a locuinţei. Pentru închirierea acestor locuinţe vor avea prioritate tinerii de până în 35 de ani, însă aceasta nu va fi o condiţie exclusivă. “Sperăm ca prin acest program să construim 25.000 de locuinţe unifamiliale în mediul rural”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 23.02.2010