Top

Desfacerea căsătoriei prin divorţ. Culpa.

Tip: Decizie
Nr./Dată: -/2005 (09.05.2005)
Autor: Tribunalul Vaslui
Domenii asociate: situaţii la divorţ

Instanţa poate desface căsătoria dacă din probele administrate rezultă că relaţiile dintre soţi sunt vătămate iar continuarea căsătoriei este imposibilă.

Instanţa are obligaţia de a stabili cauza reală a neînţelegerilor dintre soţi, conduita fiecăruia dintre soţi în cadrul familiei, vinovăţia acestora în destrămarea raporturilor de familie.

Prin sentinţa civilă nr. 215/27.01.2004, Judecătoria Vaslui (Cojocaru Mihaela) a admis acţiunea reclamantei şi a dispus desfacerea căsătoriei din culpa soţului pârât, soluţionând şi capetele de cerere accesorii.

Instanţa de fond a reţinut culpa soţului motivată de faptul că a întreţinut un cadru familial impropriu manifestat prin gelozie nejustificată, violenţe fizice şi verbale faţă de persoana reclamantei cât şi a copiilor rezultaţi din căsătorie, consumul exagerat de băuturi alcoolice.

Tribunalul Vaslui a admis apelul declarat de pârât şi a dispus desfacerea căsătoriei din culpă comună. În apel, instanţa a dispus admiterea de noi probe şi din analiza probatoriului administrat s-a dovedit culpa comună a soţilor în deteriorarea raporturilor de familie, soţia-reclamantă a plecat în străinătate fără acordul soţului iar la întoarcere a refuzat să mai reia convieţuirea.

Etichete: