Top

Contraventii

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 627/2011/23.02.2011

Constată că petentul a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 prin procesul verbal seria CC nr. 5908048 din 5.06.2010 cu amendă contravenţională întrucât nu a acordat prioritate de trecere pietonilor pe trecerea de pietoni.

In fapt în data de 5.06.2010 petentul circula pe strada Tudor Vladimirescu din Moineşti cu microbuzul BC 16 TUR direcţia spre Comăneşti şi la o trecere de pietoni semnalizată şi marcată nu a acordat prioritate de trecere unui număr de doi pietoni, 2 eleve, ce traversau în mod regulamentar strada.

Procesul verbal a fost încheiat în prezenţa contravenientului care 1-a semnat, dar şi în prezenţa martorei P.A.

Această persoană este cea care traversa strada, declaraţia ei în faţa instanţei arată că maşina petentului a oprit foarte aproape de trecerea de pietoni, dar că ea şi colega ei nu au fost deranjate în traversarea străzii.

Martorul M.M. propus de către petent se afla în microbuz, în spatele şoferului şi a văzut cum cele două eleve au ieşit brusc în faţa maşinii, traversând strada, iar petentul, şoferul microbuzului nu a putut frâna imediat.

Poliţiştii aflaţi în zonă au sesizat neregularitatea şi l-au oprit ulterior pe petent.

Din probatoriul cauzei se constată o situaţie contradictorie, în sensul că martora P.A.declară că nu a fost deranjată la trecerea străzii de către microbuzul petentului, pe când martorul petentului şi petentul însuşi declară că acesta nu a putut frâna şi nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni.

Se poate aprecia că cele două eleve au ieşit brusc în faţa maşinii fără să se asigure şi l-au pus pe şofer în imposibilitate de a reacţiona prompt şi a acorda prioritate de trecere pentru pietoni.

Se poate aprecia o culpă în sarcina celor doi pietoni, care datorită modului de a traversa strada, ţâşnind pe trecerea de pietoni în faţa maşinilor care se apropie, punându-şi securitatea proprie în pericol.

Instanţa apreciază că fapta de neacordare a priorităţii de trecere a fost săvârşită de către petent, dar într-un anumit context, bazat pe atitudinea culpabilă a pietonilor.

Instanţa consideră că măsura pecuniară aplicată contravenientului este în această situaţie firească, motiv pentru care raportat la prevederile OG 2/2001 va înlocui amenda cu măsura avertismentului.

Etichete: