Top

LEGEA NR.275/2006. SANCTIONAREA PERSOANEI CONDAMNATE DE CATRE COMISIA DE DISCIPLINA A PENITENCIARULUI. CONTESTAREA SANCTIUNII LA INSTANTA DE JUDECATA. SARCINA PROBEI SAVARSIRII FAPTEI

Prin sentinta penala nr.3847/12.12.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a admis contestatia formulata de catre persoana condamnata BSC împotriva încheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate prin care s-a dispus respingerea plângerii împotriva hotarârii Comisiei de disciplina din cadrul Penitenciarului Iasi prin care s-a aplicat sanctiunea disciplinara a „suspendarii dreptului de a participa la activitati culturale pe timp de o luna” si a dispus anularea sanctiunii.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca la data de 08.09.2008 persoana condamnata se afla cu alti detinuti la sectorul vizite, primind vizita concubinei sale si a copilului lor. La un moment dat, persoana condamnata a intentionat sa dea copilului o cutie cu bomboane dar nu i s-a permis întrucât nu avea acceptata o asemenea cerere. La întoarcerea în camera de detentie, persoana condamnata, nemultumita de faptul ca nu i se permisese sa dea copilului sau o cutie cu bomboane în conditiile în care alti condamnati aflati la sectorul vizita au fost lasati sa dea persoanelor aflate în vizita diverse cadouri (flori si dulciuri) si-a exprimat într-un mod nu tocmai linistit nemultumirea, aruncând cutia de bomboane pe jos si afirmând ca trebuia sa sparga geamurile de la sectorul de vizita.

Martorul audiat în cauza AG a confirmat incidentul, declarând însa ca nu a auzit petentul înjurând sau amenintând pe cineva din personalul penitenciarului, desi au fost adusi împreuna.

Instanta a retinut ca fapta persoanei condamnate de a afirma ca trebuia sa sparga geamurile de la sectorul de vizita, nu reprezinta o atitudine necuviincioasa fata de personalul unitatii de detinere. Desi comportamentul petentului nu a fost tocmai adecvat locului de detinere, instanta apreciaza ca acest comportament, având în vedere împrejurarile concrete în care s-a manifestat (alti condamnati aflati la sectorul vizita au fost lasati sa dea persoanelor aflate în vizita diverse cadouri – flori si dulciuri), nu este de natura sa atraga fata de condamnat aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

În conditiile în care faptele de amenintare sau injurii nu au fost probate – numitii BI, AM, AG, audiati în cadrul procedurii disciplinare, au aratat ca la data de 08.09.2008 petentului i s-a refuzat la sectorul vizite predarea unor dulciuri si a unei flori persoanelor venite în vizita si ca acesta nu a adresat injurii sau amenintari personalului din penitenciar – instanta a admis contestatia si a dispus anularea sanctiunii aplicate de comisia de disciplina din cadrul Penitenciarului Iasi.

Etichete: