Top

Reconstituire drept de proprietate.Act doveditor anterior anului 1945

Prin sentinta civila nr.352 din 24 octombrie 2006 a Judecatoriei Murgeni a fost respinsa ca nedovedita plangerea formulata de petent, in contradictor cu paratele Comisia comunala si Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, prin reprezentantii legali, impotriva hotararii Comisiei judetene Vaslui de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, care a fost mentinuta.

Instanta a retinuta ca petentul , in termen legal, a formulat plangere, in contradictor cu paratele Comisia comunala si Comisia judeteana de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, impotriva hotararii Comisiei judetene Vaslui de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, solicitand anularea acesteia si reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 27 ha teren, situat in extravilanul comunei , in baza Legii nr.247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

In baza Legii nr.247/2005, petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 27 ha teren, situat in extravilanul comunei de la autorul sau (unchi).

In sustinerea cererii depuse in baza Legii nr.247/2005, petentul a depus in copie acte de stare civila din care sa rezulte calitatea de mostenitor, iar ca dovada proprietatii asupra terenului nu a depus nici un inscris, facand doar mentiune ca se va folosi de proba cu martori.

Autorul petentului nu figureaza inscris in registrele agricole ale comunei, aceasta detinand registre agricole incepand cu anul 1951.

Comisia comunala a respins cererea petentului, motivat de faptul ca petentul nu a facut dovada proprietatii asupra terenului solicitat, la baza cererii depunand doua declaratii de martori folosite la aparitia Legii nr.18/1991, nemodificata, conform careia petentul nu a primit teren pe raza comunei de la autorul sau.

Prin hotararea Comisiei judetene de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor s-a respins contestatia petentului formulata impotriva masurilor dispuse de Comisiei locale, motivat de faptul ca terenul a fost solicitat in baza unor declaratii de martori.

Din declaratiile martorilor audiati in instanta, care nu sunt proprietari vecini sau mostenitorii acestora, pe toate laturile terenului pe care se cere reconstituirea, asa cum prevede art. 6, 1/3 din Legea nr.1/2000, rezulta ca suprafata de teren pentru care se solicita reconstituirea se afla intr-o tarla care nu este libera, fiind atribuita legal altor persoane sau societati agricole(plantatie cu vie apartinand unei societati agricole si S.C Comcereal).

Conform art. 11, alineat 2/1 din Legea nr.18/1991, asa cum a fost modificata prin Legea nr.247/2005 « terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperative sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane ».

(Sentinta civila nr.352 din 24 octombrie 2006).

Tags: