Top

Actiune in constatare.Inadmisibilitatea constatarii unei situatii de fapt

Domeniu: Actiune in constatare

Tip: sentinta

Nr. 794/30.09.2008

Autor: Judecatoria Adjud, complet civil

Actiune in constatare. Inadmisibilitatea constatarii unei situatii de fapt.

Reclamantii T.L. si T.C. au solicitat in contradictoriu cu Primaria Adjud, sa se constate ca din suprafata de 4805 mp cat au in acte, detin doar 2868 mp si ca acest teren se gaseste in P.649 si nu 648 asa cum gresit s-a retinut intr-un alt dosar al Judecatoriei Adjud. Reclamantii si-au intemeiat actiunea pe disp. art. 111 C.pr.civ.

Instanta a respins ca inadmisibila actiunea in constatare, retinand ca reclamantii solicita prin actiune constatarea unei situatii de fapt si anume ca nu mai stapanesc decat 2868 mp teren in P.649, avandu-se in vedere ca art. 111 C.pr.civ. poate fi invocat doar pentru a se constata existenta sau inexistenta unor drepturi, nu insa si a unor situatii de fapt.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, instanta a avut in vedere ca prin contract de vanzare-cumparare autentificat, reclamantii au cumparat o suprafata de 5000 mp teren arabil, situat in extravilanul mun. Adjud, iar in urma unor actiuni in revendicare imobiliara, acestia au pierdut o parte din terenul cumparat, dupa cum rezulta din sentintele civile depuse la dosar.

Totodata, s-a mai retinut ca actiunea este inadmisibila si in ceea ce priveste cererea de a se constata ca terenul se afla in P.649 si nu 648 asa cum gresit s-a retinut printr-o alta sentinta a Judecatoriei Adjud, avand in vedere ca pentru indreptarea acestei situatii, reclamantii au la indemana posibilitatea de a formula cerere de indreptare eroare materiala.

Etichete: