Top

Plângere contravenţională. Cuprinderea în procesul verbal de contravenţie a datei eronate a săvârşirii contravenţiei. Consecinţe.

Prin sentinta civila nr 1048 din 14 iunie 2006, Judecatoria Slobozia a admis plangerea formulata de petenta contravenienta SC F SRL SLOBOZIA, impotriva procesului verbal de contraventie seria C nr 0238533 intocmit la data de 18.09.2005 de GARDA FINANCIARA IALOMITA, si a constatat nulitatea acestui proces verbal.

Pentru a se pronunta astfel instanta de fond a retinut ca potrivit probelor administrate in cauza a rezultat ca data cuprinsa in procesul verbal de contraventie, ca fiind data savarsirii faptei contraventionale, nu corespunde realitatii, ceea ce atrage, conform art 17 din OG 2/2001, nulitatea absoluta a actului sanctionator.

Impotriva acestei sentinte in termen legal a formulat recurs GARDA FINANCIARA IALOMITA, criticand-o pentru netemeinicie si nelegalitate.

Recursul formulat urmeaza a fi admis ca fondat pentru urmatoarele considerente :

Interprerarea dispozitiilor art 17 din OG 2/2001 cu trimitere la art 16 alin 1 din aceeasi ordonanta, s-a facut in mod eronat de catre instanta de fond.

Dispozitiile art 17 din OG 2/2001 sunt dispozitii imperative, de respectarea carora depinde legalitatea procesului verbal de contraventie, si sanctiunea nulitatii absolute a a acestui act trebuie supuse unei interpretari stricte si nederogatorii.

Cum legiuitorul a inteles sa sanctioneze cu nulitatea absoluta un proces verbal de contraventie numai atunci cand nu contine data savarsirii faptei contraventionale, nu si atunci cand aceasta data, desi inscrisa, este eronata, trebuie sa se respecte vointa legiuitorului si sa nu se extinda reglementarea in discutie la alte situatii de fapt presupus asemanatoare.

Etichete: