Top

Proiectele de lege privind Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă au fost adoptate de Guvern

GUVERNUL ROMANIEI

GUVERNUL ROMANIEI

Proiectele de lege privind Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă au fost adoptate de Guvern, în şedinţa de astăzi, a precizat primul-ministru Emil Boc.

“Astăzi am dat startul în Guvern adoptării proiectelor de acte normative care modernizează România. Am început cu Justiţia. Am adoptat proiectul cu privire la codul penal, codul de procedură penală şi codul de procedură civilă. Sunt acte normative care modernizează întregul sistem judiciar din România”, a afirmat premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a arătat că modificările aduse vizează reducerea duratei proceselor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, în special în materie civilă şi penală, reducerea costurilor legate de administrarea Justiţiei şi costurile pe care cetăţenii le plătesc în raport cu actul de Justiţie.

De asemenea, adoptarea celor trei proiecte de lege au în vedere compatibilizarea prevederilor din Codul penal, din Codul de procedură penală, din Codul de procedură civilă cu reglementările europene în materie, asigurând protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la standarde europene, precum şi întărind autoritatea statului.

“Adoptarea acestor coduri răspunde exigenţelor Comisiei Europene de a finaliza, în vederea ridicării monitorizării pe Justiţie, a acestor acte normative extrem de importante pentru modernizarea Justiţiei din România”, a adăugat primul-ministru.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a menţionat că cele trei Coduri vor fi trimise Parlamentului pentru a fi dezbătute în procedură de urgenţă. “Adoptarea celor trei Coduri de către Guvern reprezintă un mesaj clar de continuare a reformei în justiţie”, a subliniat ministrul Justiţiei, adăugând că noile reglementări vor fi implementate într-o perioadă de un an şi jumătate – doi ani.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 25.02.2009