Top

Pirateria şi interzicerea accesului la internet

Autorităţile de la Paris au întocmit un proiect de lege pentru a descuraja descărcarea ilegală de filme, muzică, programe şi jocuri de pe internet. Dacă va fi adoptat, cei prinşi riscă să fie deconectaţi de la internet timp de un an.

Fenomenul pirateriei de pe internet nu are cum să nu îngrijoreze. Veniturile caselor de discuri şi ale producătorilor de filme şi jocuri au scăzut cu 50% în Franţa. În România, situaţia este chiar mai gravă. Este suficient să precizăm că, în anul 2007, pirateria a cauzat pierderi de 95 de milioane de euro. Pentru 2008, primele date indică o pagubă de peste 110 de milioane, potrivit Alianţei Internaţionale pentru Proprietatea Intelectuală (IIPA).

Ce vor francezii

La baza, totul e simplu. Dacă eşti prins trăgând materiale ilegal de pe net, prima pedeapsă e că nu te poţi reconecta la internet pentru o anumită perioadă, care se poate întinde pe durata unui an întreg, informează AFP. Totuşi, înainte de a fi deconectat primeşte două avertizări.

Artiştii, primii dintre cei lezaţi de piraterie, susţin puternic proiectul de lege. Însă pirateria este un fenomen cu dus-întors. Probabil ştiţi proverbul „Femeia te ridică, femeia te coboară”. Cam aşa e şi pentru artişti, numai că pe ei îi ridică şi coboară pirateria. Explicaţia, foarte simplă: pirateria este cea care face un artist foarte cunoscut, dar îi şi diminuează veniturile, când ajunge în topuri.

Măsura poate părea bună, dar presupune numeroase riscuri. Primul ar fi deconectarea unei instituţii din cauza unui singur angajat, sau a unei familii din cauza unui copil curios. „Trebuie sa lucrăm la noi modele de afaceri, nu să aplicăm măsuri care nu vor merge”, spune Pierre Kosciusko-Morizet, şeful grupului ACSEL.

„Pirateria legală”, un proiect curajos

O altă variantă propusă este o taxă pentru cei care doresc să descarce fără limită materiale de pe internet. Opţiunea este susţinută de mulţi specialişti din industrie, numai că valoarea acestui „abonament” ar fi destul de ridicată.

Citeste articolul complet în Evenimentul Zilei.