Top

Florica Bejinaru este noua preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătoarea Florica Bejinaru a fost aleasă astăzi în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Bejinaru i-a avut drept contracandidaţi pe judecătoarea Ana Lăbuş şi pe procurorul Liviu Dăscălescu.

Şedinţa a fost, de la început, una tensionată. Unii magistraţi au criticat poziţia pe care preşedintele Traian Băsescu o are şi a avut-o faţă de sistemul judiciar. De asemenea, judecătoarea Viorica Costiniu a criticat raportul CSM şi a adus în discuţie reluarea protestului magistraţilor.

Costiniu vrea să conteste alegerea lui Bejinaru

Preşedinta de onoare a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Viorica Costiniu, vrea să conteste în instanţă alegerea lui Bejinaru, informează NewsIN. Costiniu a vorbit despre autoritatea morală a magistratului, care ar fi trebuit „să îndemne la decenţă”.

Florica Bejinaru a fost acuzată de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind iniţial un verdict de la CNSAS în acest sens, care apoi a fost schimbat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în iunie 2009, recursul declarat de Ministerul Justiţiei împotriva deciziei CNSAS, prin care s-a stabilit că Florica Bejinaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a făcut poliţie politică.

Dosarul s-a aflat, iniţial, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, apoi a fost strămutat la Curtea de Apel Constanţa, la cererea judecătoarei Florica Bejinaru. Instanţa a respins contestaţia Ministerului Justiţiei împotriva deciziei CNSAS, iar MJ a făcut recurs, respins, de asemenea, de instanţa supremă.

În contestaţia formulată împotriva deciziei CNSAS, din 6 iulie 2006, prin care judecătoarea Florica Bejinaru a fost absolvită de colaborarea cu Securitatea, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a enumerat mai multe motive procedurale şi a solicitat Curţii de Apel să judece şi pe fond cazul.

Citeste articolul intreg pe realitatea.net