Top

Avocaţii se gîndesc la onorarii minimale

La ultima şedinţă a Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) s-a propus stabilirea unor tarife minimale ale serviciilor prestate. Avocaţii şi-au motivat propunerea prin faptul că aceasta este aplicată cu succes în Germania, dar arătînd totodată şi spre notari, care beneficiază deja de acest sistem. Ideea urmează să fie reanalizată la începutul lunii decembrie, în următoarea şedinţă a UNBR.

Directorul coordonator al Uniunii Avocaţilor, Constantin Parascho, a mers chiar mai departe cu propunerea, discutînd-o şi cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Acesta însă nu a agreat-o.

„Cît să-i mai ţinem pe ageamii în branşă?”

Dna Carmen Bernic, decanul Baroului de Avocaţi din Iaşi, opinează că iniţiativa este firească, deoarece îi protejează pe avocaţi de concurenţa neloială: „Nu ar trebui să ne mai ascundem după deget, pentru că astfel riscăm să-i păstrăm în branşă şi pe cei care nu oferă servicii de calitate. Şi pînă cînd vom mai face asta? Sub aparenţa unei generozităţi false, sînt prejudiciaţi clienţii, prin servicii mediocre. Şi nu e deloc normal, chiar şi în condiţii de recesiune”. Mai-marele avocaţilor ieşeni cere practicarea unui onorariu care să reflecte un raport corect faţă de complexitatea actului avocaţial, durata derulării acestuia şi, nu în ultimul rînd, volumul de muncă prestat. Altfel, „riscăm să ne descalificăm profesional, pe de o parte, sau să nu recunoaştem că şi plata reprezintă o motivaţie serioasă a ducerii la bun sfîrşit a actului avocaţial, pe de alta. Un onorariu corect apreciat te obligă ca profesionist, dar în acelaşi timp îi conferă justiţiabilului dreptul de a solicita de la avocat onestitate”.

Avocata Doina Stupariu crede că măsura i-ar avantaja mult pe ieşeni. Şi asta, pentru că în această zonă onorariile practicate sînt mult mai mici decît în sudul României, spre exemplu. „Doar printr-o astfel de reglementare am ajunge şi noi la nişte tarife nu bune, ci decente. Îi înţelegem pe oameni că nu au bani, această zonă fiind în mod categoric una mai săracă decît altele, dar nici nu putem merge la nesfîrşit doar din bun simţ, pentru că le înţelegem clienţilor situaţia de acasă”, ne-a precizat dna Stupariu.

[Citeste articolul complet in evenimentul.ro]